Haksiz Fiyat Artisina 3 Farkli Sikayet Hatti

Haksiz Fiyat Artisina 3 Farkli Sikayet Hatti

Son zamanlarda yasanan haksiz fiyat artislari 3 farkli iletisim kanalindan yetkililere bildirebiliyor. Vatandaslar, Ticaret Bakanligi’nin E-devlet üzerinden uygulamaya aldigi "Haksiz Fiyat Artisi Sikayet Bildirimi" formunu doldurarak, Alo 175 ve CIMER üzerinden sikayetlerini iletebiliyor. Haksiz fiyat artisi yapan isletmeler ise 1 milyon liraya kadar cezai yaptirimla karsi karsiya kalabiliyor.

Fahis fiyatla mücadelede vatandaslar sikayet için 3 farkli iletisim kanalini kullanabiliyor. Fahis fiyati fark eden vatandaslar Ticaret Bakanligi’nin E-devlet üzerinden uygulamaya aldigi "Haksiz Fiyat Artisi Sikayet Bildirimi" formunu doldurarak sikayetlerini bakanliga iletebiliyor. Ticaret Bakanligi’na ait Alo 175 Tüketici Danisma Hatti’ni arayarak da sikayet olusturabilirken, Cumhurbaskanligi Iletisim Merkezi (CIMER) üzerinden de sikayet basvurulari alinabiliyor. Sikayetler, isletmenin denetlenmesini ve fahis fiyat tespit edilmesi halinde cezai yaptirim uygulanmasini saglayabiliyor.

"Fahis fiyatta bir takvim yili içinde 3 kereden fazla bunu yaparlarsa 6 gün kapatma cezasiyla karsi karsiya kaliyor"

Ayni ürünün farkli yerlerde farkli fiyatlarda piyasaya çikabildigini anlatan Avukat Tutku Akman, "Bir yerde 10 lira olan bir ürün baska bir yerde 100 lira olabiliyor. Insanlar da en uygununu bulmak için zaman kaybediyor oradan oraya sürüklenerek ama devletimiz bu konuda söyle bir önlem aliyor. Eger bir ürün için iki farkli fiyatta fahis fiyat varsa, bunun için Alo 175 hattindan arayarak bu fahis fiyati bildirebilirler ya da E-devlet üzerinden sikayetçi olarak bu fahis fiyati belirtebilirler. Hizli çözüm olmasi amaciyla da CIMER’den bununla ilgili sikayetçi olabilirler. Vatandaslarimiz internet yok diye üzülmesin ya da iste ben buna giremiyorum diye evhamlanmasina gerek yok. Aninda 175’i arayarak su markette, su bakkalda ya da su kirtasiyede böyle bir fiyat artisi var. Bununla ilgili önlem alinmasini istiyoruz diye bildirmeleri yeterli. Çünkü devletimiz bununla ilgili 100 bin liradan 1 milyona kadar cezai yaptirim uyguluyor. Son uygulamalarda 1 milyona yakin cezai yaptirimlar yapiliyor ve ayni zamanda eger bir takvim yili içinde 3 kereden fazla bunu yaparlarsa da 6 gün kapatma cezasiyla karsi karsiya kaliyor. Bu da bizim vatandaslarimiz için aslinda koruyucu bir önlem anlamina geliyor" dedi.



"Indirim yaptim’ diyerek aslinda uygun olan ürünle beraber ayni seviyeye getiriyorlar ve haksiz bir rekabet olusturuyorlar"

Eskiden fahis fiyatla ilgili Tarim Il Müdürlügüne ya da en yakin karakola gidildigini belirten Avukat Akman, "Is yogunlugundan dolayi bu söyledigimiz fahis fiyatlar bir adim geriye atiliyordu önem sirasinda. Simdi yaslilarimiz zaten kendileri internetle hasir nesir olamadiklari için ama günümüzde telefon herkesin elinde mevcut, telefondan da 175’i tuslayarak ’burada söyle bir fahis fiyat uygulamasi var, bununla ilgili bir bildirimde bulunmak istiyorum ve sikayetçi olmak istiyorum’ demesi de yeterli artik. Bunun söyle bir durumu da var, fahis fiyati ne kadar yükseltiyorsa sonrasinda belli ürünlerde ’indirim yaptim’ diyerek aslinda uygun olan ürünle beraber ayni seviyeye getiriyorlar ve haksiz bir rekabet olusturuyorlar. Bu da fahis fiyatin getirdigi bir yaptirim. Çok fazla bir ürüne bedel yüklemezseniz indirim yapma gibi bir olanaginiz da olmaz. Hatta bazi yerlerde dönemsel olarak indirimler mevcut oluyor. Bu da fahis fiyatin getirisi. Ne kadar çok bir ürün için yüksek bedel belirlerseniz indirim yapmaniz da bu kadar kolay. Reklamlar oluyor ama bu da fahis fiyatin getirisi olan bir sonuç. Bu nedenle de ne olursa olsun göz yumulmamasi gerekli. Vatandasimiz bir fahis fiyat gördügünde bununla ilgili bildirimde bulunursa o kadar çabuk ortalama bir fiyat belirlenebilir. Bu da bizim yararimiza olacak bir durum. Çünkü durumu olan var rahatlikla aliyor olabilir ama gün geçiremeyen hatta bir sonraki gün ne yapacagiz diye düsünen insanlar da var, bununla ilgili bunalima giren insanlar var. Biz kendimiz için olmasa bile en azindan o insanlar için de bu vatandaslik görevimizi yapmamiz gerekiyor. E-devlete girildikten sonra Ticaret Bakanligi’nin düzenledigi ’fahis fiyat artisi’ olan düzenlemelerle ilgili Haksiz Fiyat Artisi Sikayet Bildirimi Formu var, bu formu doldurarak da insanlar sikayette bulunabilir" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile