Halk Sagligi Uzmanindan 'Kurban' Uyarisi

Halk Sagligi Uzmanindan 'Kurban' Uyarisi

Tunceli Toplum Sagligi Merkezi Halk Sagligi Uzmani Dr. Gülnaz Ulusoy, kurban kesiminde dikkat edilmesi gerekenler, kurbanliklardan geçebilecek zoonotik hastaliklar, etlerin saklanma ve tüketme sartlarina iliskin bilgilendirmede bulundu.

Tunceli Toplum Sagligi Merkezi Halk Sagligi Uzmani Dr. Gülnaz Ulusoy, Kurban Bayrami nedeniyle bir dizi uyarilarda bulundu.

Kurban bayrami nedeniyle hayvanlarla daha fazla temas edilmesi ve kurban eti tüketilmesinin bazi t-zoonotik hastaliklara yakalanma riskini artirdigini söyleyen Dr. Ulusoy, “Bu hastaliklardan bazilari tüberküloz, brusellozis, sarbon, kuduz ve kist hidatiktir. Bu nedenle hastalik yapan ve bozulmaya neden olan mikroorganizmalarin ete bulasmasinin önlenmesi için kesim islemlerinin tercihen belediyeler tarafindan belirlenmis kesim alanlarinda, eger mümkün degilse serin yerlerde yapilmasi gerekmektedir. Su tesisati, depo, okul gibi alanlara yakin yerlerde kesim gerçeklestirilmemelidir” dedi.

Hayvanlarin kesilmesi, yüzülmesi ve tüketime sunulmasi asamalarinda kisisel temizlik kurallarinin ihmal edilmemesi gerektigine vurgu yapan Halk Sagligi Uzmani Dr. Gülnaz Ulusoy, “Özellikle çig etle ellerde açik yara ve çatlak gibi bütünlügü bozulmus derilerin dogrudan temasindan kaçinilmalidir. Çevre sagligi yönünden de kesimi takiben ortaya çikan kan, mide ve bagirsak içeriginin gelisi güzel bir sekilde etrafa atilmamasi ve akarsulara dökülmemesi gerekmektedir. Bu içerikler usulüne uygun bir sekilde imha edilmeli. Su deposu gibi yerlerden uzak yerlere uzak çukurlara gömülmelidir. Çünkü bu organlar insanlarin basta karaciger olmak üzere akciger ve beyin gibi organlarina yerleserek bugün için ilaçla tedavisi mümkün olmayan cerrahi müdahale gerektiren kist hidatik hastaliginin yayilmasina yol açmaktadir” diye konustu.

Etlerin kesinlikle çig veya az pismis olarak tüketilmemesi gerektigini dile getiren Dr. Ulusoy, “Özellikle iç parazitler brusellozis, tüberküloz ve sarbon gibi bazi zoonotik hastaliklarin bu sekilde bulasabildigi unutulmamalidir” seklinde konustu.

Kurban Bayrami’nda kirmizi et tüketim miktarinin arttigini kaydeden Dr. Ulusoy, “Hipertansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalarinin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kolesterol ve kalp-damar hastaligi olanlar sakatat tüketmemelidir. Etlerin kurban kesim alanlarinda uzun süre açikta kalmamasi, sinek ve toprakla temas edilmemesine özen gösterilmelidir. Etin uzun süre muhafazasi için derin dondurucu kullanilmali, dondurulduktan sonra kullanilacak etler oda sicakliginda degil buzdolabinin alt kisminda çözülmelidir. Çözdürülen etler hemen kullanilmali, bekletilmemeli ve tekrar dondurulmamalidir. Kurban bayraminda saglikli beslenmenin temel prensiplerinin herkes için geçerli oldugu unutulmamali ve özen gösterilmelidir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile