Dünyayi etkisini altina alan korona virüse karsin Türkiye’de her geçen gün artan asilama oranlariyla beraber gebe olan kadinlar, asi konusunda arastirma içerisine girdi. Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani, Prof.Dr. Faruk Buyru, anne adaylarinin kafalarindaki soru isaretlerine yönelik açiklamalarda bulundu.
Yapilan çalismalara göre gebeligin her döneminde asi yapilabilecegini kaydeden Buyru, “Ilk üç ayda da asi yapilmasinin gerek bebek, gerek anne açisindan gösterilmis bir sakincasi yok. Yani ilk üç ayda yapilan asida, bebekte anomali riskini artirmiyor, Annede düsük riskini artirmiyor’’ dedi.
“Düsükle iliskilendirilmesin diye asinin üçüncü ayda yapilmasini öneriyoruz”
Gebeligin ilk ayinda 7 gebelikten birinin düsükle sonuçlandigini vurgulayan Prof. Buyru, “Ilk üç ay tüm gebelikler açisindan riskli bir dönem. Düsük riski daha fazla ve asagi yukari her yedi gebelikten biri düsükle sonuçlaniyor. O nedenle baska nedenle ortaya çikabilecek düsükler, gebelik kayiplari asiyla iliskilendirilebilecegi için üç aydan sonra asi yapilmasini öneriyoruz. Ilk üç ayda zorunlu degilse asi yapilmasini önermiyoruz. Ancak bu dönemde de asi yapilmasinin bir sakincasi yok” diye konustu.
“Asi hem anneyi, hem bebegi koruyor”
Biontech asisi ile ilgili hamilelere iliskin verilerin bulundugunu aktaran, Prof.Dr. Faruk Buyru, “20 binden fazla gebe üzerinde yapilmis bir çalisma var. Bu gebeliklerin bir kismi da dogumla sonuçlanmis durumda. Bir kisminin da gebeligi devam ediyor. . Bu çalismalarda gebelik esnasinda asi yapilmasinin hem anneyi, hem bebegi korudugu ve önemli bir yan etkiye rastlanmadigi bildirilmis” ifadelerini kullandi.
Hamilelikte yapilan asilarin yan etkileri olup olmadigi konusunda da açiklamalarda bulunan Prof.Faruk Buyru, “Küçük alerjik reaksiyonlar, asi yerinde agri ve hafif ates seklinde olusabilecek genel yan etkiler olabilir. Hastaliga yakalanma, ya da ölümcül bir yan etki anaflaksi, asiri alerjiye bagli bir yan etki gösterilmemis. Gebelik esnasinda bu nedenle güvenle yapilabilecegine iliskin yeterli veri var elimizde. Yapilan çalismalarda elimizdeki sonuçlar daha çok Biontech asisiyla ilgili sonuçlar. Sinovac ile ilgili dogrudan çalisma sonuçlari bulunmuyor. Fakat Sinovac gibi inaktif virüs asilarinin gebelik esnasinda yapilabilecegini ve önemli bir yan etki olmadigini biliyoruz. Bu nedenle Sinovac asisinin yapilabilecegini söylemek mümkün. Ama dogrudan Sinovac asisinin gebelikte yapilmasina bagli sonuçlarla ilgili bir veri yok elimizde” dedi.
Risk grubundaki gebelerin özellikle asi yaptirmalarini önerdiklerini aktaran Prof.Dr. Faruk Buyru, “Aslinda tüm gebeler bu asiyi yaptirmali. Özellikle tansiyon, seker hastaligi olan ya da baska hastaligi bulunan gebeler; saglik personeli, ögretmen ve diger insanlarla yakin temas halinde çalisan anne adaylari mutlaka asi yaptirmali. Çogunlugu asi yaptirmak istiyor anne adaylarinin. Yani gebelerin de çogu danisarak asi yaptirma taraftari. Gebelik esnasinda yapilan asiya bagli olusan antikorlar kan yoluyla bebege geçebiliyor. Plasentadan gebelik esnasinda geçebiliyor ve emzirirken süt yoluyla da antikorlarin bebege geçtigi ve bebegi korudugu gösterilmis durumda. Asi yaptiranlar da diger korunma önlemlerini birakmamali. Kapali ortamlarda maske kullanmaya devam etmeli, sik sik eller yikanmali ve kalabalik ortamlardan uzak durulmali” ifadelerini kullandi.
Hamileler Ne Zaman Asi Yaptirmali
Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani, Prof.Dr. Faruk Buyru, anne adaylarinin gebeligin her döneminde asi olabileceklerini kaydetti. Asinin hem anneyi hem de bebegi korudugunu aktaran Buyru, “Ilk 3 ayda tam gebelik olusmadigindan düsük ihtimali yüksek. Olasi düsükler asiyla iliskilendirilmesin diye asinin üçüncü ayda yapilmasini öneriyoruz” diye konustu.