Harran Ovası Kapalı Drenaj Projesinin Açılışı Yapıldı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ‘Harran Ovası Kapalı Drenaj Projesi‘nin açılışını yaptı.

Akçakale‘deki açılışı törenine Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Millevekilleri Emin Önen ve Kutbettin Arzu, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Akçakale Kaymakamı Şefik Aygöl, Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Törende Harran Drenaj Programı ile ilgili sunumun ardından bir konuşma yapan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye

olarak nitelendirilen bu coğrafyanın herkesin olduğunu ve hiç kimsenin inancı, etnik yapısı ve mezhebi itibariyle herhangi bir ayrımın söz konusu olmadığını belirterek, ‘‘Bizim kardeşliğimiz çok derindir, çok güçlüdür. Türkiye‘de bugüne kadar konuşulamayan konular konuşuluyor, tartışılamayan konular tartışılıyor. Ama esas olan bunları doğru zeminlerde tartışmak doğru ölçülerle bu kanunlara ilişkin değer hükmü ortaya koymaktır‘‘ dedi.

Konuşmasında Bakanlığına bağlı Akçakale Gümrük Kapısı‘na da değinen Yazıcı, 2009 yılında burada incelemelerde bulunduğunu ve o tarihten bu yana kapının modernize edilmesinin gündemlerinde olduğunu söyledi. Yazıcı, 1-2 ay içerisinde mayınlı sahanın temizlenmesi işinin tamamlanmasıyla birlikte yap, işlet, devret modeliyle Akçakale Gümrük Kapısı‘nın modern bir kapı olarak temelinin atılacağını, kısa zamanda da bunu bitireceklerini belirtti.

Devlet Bakanı Faruk Çelik ise, Şanlıurfa‘nın Türkiye coğrafyası açısından son derece önemli bir yer teşkil ettiğini ve bir yönüyle de tarım ambarı olduğunu bildirdi. Türkiye‘de ve Şanlıurfa‘da güzel şeyler olduğunu belirten Faruk Çelik, bundan sonra da tahıl ambarı olarak nitelendirdiği Şanlıurfa‘da güzel çalışmaların yapılacağını ifade etti.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker de, temelini 11 ay önce attıkları "Harran Ovası Kapalı Drenaj Projesi‘nin açılışını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydederek, insanların yeryüzünde tarıma bu topraklarda başladığını, çiftçilik ve tarımsal faaliyetlerin buradan yayıldığını söyledi. Binlerce yıl bu bereketli topraklarda yağmur suyuyla tarım yapıldığını belirten Eker, "Burada 1 dekardan 450 kilo - 500 kilo pamuk alınması gerekirken, bazı yerlerde 50 bazı yerlerde 100 kilograma düştü, bazı yerlerdeyse

tuzlanma olduğundan hiç ürün alınamaz hale geldi. Bu bölgenin 65 bin hektar alanı problemli hale geldi tuzlandı, çoraklaştı ürün veremez hale geldi" dedi.

‘‘GAP Eylem Planı‘‘ çerçevesinde Şanlıurfa‘nın kullanılamaz haldeki topraklarının yeniden ürün verebilir hale getirmek için çalışmalar yaptıklarını anlatan Eker, şunları kaydetti:

‘‘Biz burada 41 bin hektarda drenaj çalışması yapıyoruz. bunun bugün burada 16 bin hektarı tamamlandı. 25 bin hektarı devam ediyor, bu yılın sonuna kadar 4 bin hektar daha tamamlanacak, yani 20 bin hektarı bitiyor geri kalan kısmı da 2012 yılında Allah‘ın izniyle tamamlanmış olacak. 102 milyon lira para harcıyoruz, 146 tane köyümüz bundan istifade ediyor, bu bölgede yaşayan Akçakale ve Harran‘da 150 bin nüfus bundan istifade ediyor. Bu çalışmada 745 kilometre tarla içi yol yapıyoruz, 230 kilometre köy

içi yol yapıyoruz. Normalde 500 kilogram verim alınabilen pamuk üretimi ürün verilemez hale getirildiği için topraklar ve maalesef ürün veremez hale geldi. Biz bu drenaj çalışmasını yaptığımızın üzerinden, 1 yıl geçince de o tarla tekrar ekilebiliyor. Drenaj problemi çözüldüğü için de tuzlanma problemi çözülüyor ve tekrar tarla ürün verebilir hale geliyor."

Drenaj çalışmalarının yanı sıra toplulaştırma çalışmaları yaptıklarını ifade eden Mehdi Eker, bu çalışmaların 2013 yılına kadar tamamlamayı hedeflediklerini ve Şanlıurfa‘da 520 köyde 822 bin hektarda bu çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.

Konuşmaların ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Milletvekilleri Emin Önen ve Kutbettin Arzu 16 bin hektarı tamamlanan drenaj çalışmalarının açılışını yaptı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile