Hatay'da 'Canavar Otu Ve Su Sümbülü' Konferansı

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay Ziraat Mühendisleri Odası ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nin (MKÜ) iş birliğiyle Asi Nehri’nin yeni konuğu 'su sümbülü ve canavar otu' konulu konferans düzenlendi.

MKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Üremiş, HATMEK Toplantı Salonu'nda düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada canavar otunun ülkenin 81 ilinde görüldüğünü, Akdeniz bölgesinin çok önemli bir paraziti olduğunu ve tarım alanında sorunlar yarattığını belirtti.

Canavar otunun ayçiçeği, domates, havuç, kayısı ve daha birçok tarım bitkisinde çiftçiyi mağdur eden bir parazit olduğunu ifade eden Üremiş, şöyle devam etti:

"Canavar otu, su, hava, toprak işleri ve gübre ile bulaşmaktadır. Söz konusu ot ile yeterince mücadele edilmezse tohumlara bile bulaşabiliyor. Bu canavar otunun bulaşmasını engellemek için birçok yol var. Tarla işleme sonrasında tarım aletlerinin tam anlamıyla temizlenmesi gerekiyor. Bu canavar otundan mağdur olmamak için dayanıklı tarım ürünleri ekim yapılması ve yabancı konuğu olmayan bitkiler tercih edilmelidir. Tuzak bitki kullanılması da önemli bir mücadele yöntemidir."

Üremiş, Asi Nehri'nin yeni konuğu su sümbülünün bölge için ciddi bir tehdit olduğunu söyledi.

Su sümbülünün dünyadaki en güçlü istilacı bitkilerden biri olduğunun altını çizen Üremiş, "Başlangıçta sadece Asi Nehri'nde bulunan bitki, günümüzde Asi’nin denize döküldüğü yere kadar hemen her yerde görülmektedir. Su sümbülü, su taşımacılığını, balıkçılığı, bitkisel üretimi dolayısıyla çevreyi etkiler. Ayrıca hidroelektrik santraller, göçmen kuşlar ve turizm için önemli bir tehdittir." dedi.

Üremiş, su kaynaklarının girişlerine zincir gerilmesi, kablo çekilmesi, ağ, ızgara konulması, elle toplama, teknelerle toplama, kimyasal ve biyolojik yönden de su sümbülüyle mücadele edilebileceğini kaydetti.

Konferansa, çok sayıda ziraat mühendisi ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile