Diyabetin kandaki şeker miktarının yükselmesi ile kendini gösteren ve eğer doğru tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilen önemli bir hastalık olduğunu ifade eden Hayat Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr. Zeki Arslan, hareketsizlik, hazır gıdalar ve katkılı yiyeceklerle beslenmenin fazla kilolara, fazla kiloların da diyabete yol açtığını söyledi.
Kilolu olmak, ailede şeker hastalığı olması, hareketsiz bir hayat tarzı, hipertansiyon gibi şeker hastalığının ortaya çıkışını arttıran unsurlardan bir ya da birkaçının kişide olmasının şeker hastalığı görülme riskini artırdığını belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Arslan, “Hastalığın artmasının baş sorumlusu olarak da şişmanlık gösteriliyor. Şişmanlık günümüz insanının baş belası. Hareketsizlik, hazır gıdalar ve katkılı yiyeceklerle beslenmek fazla kilolara, fazla kilolar da diyabete sebebiyet veriyor. Üstelik sadece erişkinler değil, çocuklarda da şişmanlık sebebiyle diyabet daha sık görünür hale gelmiş durumda. Diyabet, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, çok su içme, sık idrara çıkma, açlık hissi ve çok yemek yeme, açıklanamayan kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, yaraların geç iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı cilt, sık enfeksiyon gelişmesi ve görme bulanıklığı gibi belirtilerle seyrediyor” diye konuştu.
Diyabetin dünyada hızla artan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Arslan, “Her 10 saniyede dünyada 2 kişide diyabet gelişiyor, bir kişi ise diyabetten ya da diyabete bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu kadar ciddi sağlık meselesi olan diyabet hastalığı kontrol altına alınmaz ve kronikleşirse birçok organda hasara sebep olabilir. Diyabetin hedef aldığı belirli organlar vardır ve en çok hasarı da bu organlar görür. Bu organlar arasında göz, böbrek, kalp ve damarlar başı çekmektedir” dedi.
Diyabetten korunmaya yönelik tavsiyelerde de bulunan Dr. Zeki Arslan, sözlerini şöyle sürdürdürdü:
“Günde 3 ana ve 3 ara olmak üzere 6 öğün tüketilmeli. Ana öğünler arası 5 saat, öğünler arası 3 saat olacak şekilde ayarlanmalı. Ara öğünlerde meyve, süt, yoğurt, kuruyemiş gibi gıdalara yer verilmeli. Fast-food tüketiminden uzak durulmalı. Bunun yerine çocuklara evde hazırlanmış hamburgerler verilebilir. Gazlı içecekler yerine ayran, şalgam tüketilmeli.Her gün mutlaka yumurta, peynir, süt, yoğurt tüketilmeli. Kaliteli protein tüketimi kan şekerinin dengelemesinde önemli rol oynar. Her gün en az yarım saat yürüyüş yapın. Yapılan çalışmalar fiziki faaliyetin diyabet riskini yüzde 33-50 oranında azalttığını göstermekte. Günde 2-2,5 litre su tüketimine özen gösterilmelidir.”
Her 10 Saniyede 2 Kişi Şeker Hastası Oluyor
Şişmanlık sebebiyle diyabetin sadece erişkinlerde değil, çocuklarda da daha sık görünmeye başladığına işaret eden uzmanlar, diyabetin bütün dünyada hızla artan bir hastalık olduğunu söyledi.