Heyelanla Sarsılan Mahalleliye Devlet Sahip Çıktı

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde ramazan ayından önce yaşanan heyelanın ardından büyük çatlaklar oluşan ve yıkılma tehdidi altındaki evlerini terk etmek zorunda kalan 17 aileye, devlet sahip çıktı.

Yamaca kurulu Gücük Mahallesi'nin alt kısmındaki yaklaşık bir kilometrelik alanda 15 Haziran'da meydana gelen heyelanın ardından, vatandaşlar evlerinden tahliye edildi.

Aileler, AFAD tarafından mahallenin hemen yanına kurulan çadırlara yerleştirildi. Yaşadıkları yerin sınırına kadar gelen ve bazı ahırların da yıkıldığı heyelanın ardından, tehdit altında bulunan evlerindeki eşyaları çıkaran vatandaşlar, bunları çevredeki yerleşim yerleri ve yakınlarının yanına taşıdı.

Hayvancılıkla uğraştıkları için yaşadıkları yeri terk edemeyen mahallelinin, çadır, elektrik, su, prefabrik tuvalet ve gıda başta olmak üzere bütün ihtiyaçları devlet tarafından karşılanıyor.

Doğanşehir Kaymakamı Murat Irgatoğlu, AA muhabirine, ramazan ayından önce yağmur ve kar suyunun artması nedeniyle mahallenin zemininin kaymaya başladığını söyledi.

Hemen aynı gün vatandaşları tahliye ettiklerini anlatan Irgatoğlu, "Artık orası büyük tehlike altında çünkü AFAD ekiplerinin yaptıkları incelemede, mühendisler buranın tamamen kayabileceğini, bu köyün taşınması gerektiğine kanaat getirdi" dedi.

Yıllarca emek verdikleri evlerinin yıkılması, gözlerinin önünde kayıp gitmesinin insanları üzdüğünü ifade eden Irgatoğlu, burasının afet alanı ilan edilebilmesi ve vatandaşların hak sahibi olabilmesi için Vali Süleyman Kamçı'nın imzasıyla bir raporun Ankara'ya gönderildiğini belirtti.

Irgatoğlu, "Bakanlar Kurulu'ndan çıkacak afet ilanının ardından, burada hak sahibi vatandaşlarımıza birer hane ve ahırı giden varsa ahır yapılması planlanıyor. Ankara'dan gelecek yazıyı bekliyoruz. Bu yazıyla beraber köylülerimizin de uygun gördüğü, kendilerinin istediği bir noktada onlara ev yapılacak" bilgisini verdi.

Birkaç hafta içinde bu kararın gelmesini beklediklerini kaydeden Irgatoğlu, kış öncesinde 17 hak sahibini evlerine kavuşturmak istediklerini söyledi. Irgatoğlu, talep edilen kira yardımının da Ankara'dan gönderildiğini aktardı.

Köylülerin, hayvanları için yaşadıkları yeri terk etmek istemeyeceğini dile getiren Irgatoğlu, hayvanları bulunmayanların, çevredeki yerleşim yerlerine taşınmaları durumunda, evleri yapılana kadar kira, elektrik ve sularının kendileri tarafından karşılanacağını ifade etti.

- "Derdimize derman oldular"

Mahalle sakinlerinden eski muhtar Duran Öztürk de yetkililerin ilk andan itibaren yardımlarına koştuğunu ve tüm ihtiyaçlarını karşıladığını belirtti.

Afetin hemen ardından yetkililerin geldiğine dikkati çeken Öztürk, "Gerek kaymakamımız gerek milletvekillerimiz gerek ilçe başkanlarımız olsun, afet dairesi, iskan dairesi hepsi geldi, derdimize derman oldu. Çadırımızı kurdular, suyumuzu getirdiler, tuvaletlere kadar getirdiler. İftar yemeklerimize kadar getirdiler" diye konuştu.

Heyelan sırasında evde olduğunu ve çok korktuğunu anlatan 110 yaşındaki Mehmet Öztürk de yakınlarınca dışarı çıkarıldığını dile getirerek, "İnşallah hükümetimiz bizi aydınlığa kavuşturur, güveniyorum" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile