Hizanli Kadinlardan 150 Yil Ömürlü Halilar

Hizanli Kadinlardan 150 Yil Ömürlü Halilar

Bitlis’in Hizan ilçesinde kadinlar, Orta Asya’dan günümüze kadar gelen ve nakis nakis isledikleri el emegi göz nuru halilari 5-6 islemden geçirdikten sonra metrekaresini bin 250 TL’den satisa çikariyor.

Hizan Halk Egitim Merkezi Müdürlügü bünyesinde kurulan hali dokuma tezgahlarinda bütün marifetlerini sergileyen kadinlar, ilmek ilmek hali dokuyor. Orta Asya’dan günümüze kadar gelen halicilik gelenegini sürdüren genç kizlar, hem bir gelenegi yasatiyor hem de aile bütçelerine katkida bulunuyor.

Hizan Halk Egitim Merkezi Müdürü Ercan Özdemir, yil içerisinde 150’nin üzerinde degisik kurs açtiklarini ancak hali dokuma kursunun 35 yillik bir gelenek oldugunu söyledi.

Özdemir, “Hali kursumuz Is-Kur Müdürlügüyle yaptigimiz protokolle açilan bir kursumuzdur. Burada Hizanli gençlerimize istihdam da sagliyoruz. Genç kizlarimiz el emegi göz nurlarini bu halilara isliyorlar. Halilarimizda bölgemizin ve Türkiye’nin degisik yörelerinin desenleri isleniyor. Su anda Usak halilarini dokuyoruz. Ürettigimiz halilari Malatya’da anlastigimiz bir sirkete satiyoruz. Son dönemlerde pandemiden dolayi satislarimiz olmadi. Ancak daha öncesinde özellikle yurt disina halilarimizi satiyoruz. Bu kursun disinda birçok kursumuz var. Ancak hali kursu Hizan’da 35 yildir devam eden bir kurstur. Halilarimizin malzemelerini de Malatya’dan getiriyoruz. Kök yün ipliklerini çesitli renklerde alarak getiriyoruz. Bu halilar eger yanmazsa, 150 yil kadar uzun süre dayanabiliyor” dedi.

Kurs Egitmeni Nazife Demir ise 15 kursiyeri oldugunu belirterek, günfr 8 saat çalisarak ortalama 2 ayda bir hali ürettiklerini söyledi.

Demir, “Kursumuz 14 Temmuz’da sona erecek. Kursiyerlerimiz 6 metrekarelik Usak halisi dokuyorlar. Is-Kur üzerinden verdigimiz egitimlerimizde kursiyerlerimize günlük 45 TL ücret ödeniyor. Burada hali, kilim, seccade, duvar halilari gibi ürünler isliyoruz. Burada kizlarimiz hem meslek ögreniyor hem de kendilerine küçük bir getiri sagliyorlar” ifadelerini kullandi.

Kursiyerlerden Zehra Kurt da yeni bir meslek ögrendigini ifade ederek, Önceden de farkli islerde çalistim. Ancak hali dokuma isinden çok memnunum. Emegi geçenlere tesekkür ederim” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile