Hozat İlçesinde Kadınların Sayısı Erkeklerin Üçte Biri Kadar

Tunceli’nin Hozat ilçesinde kadın nüfusunun erkek nüfusundan az olması dikkat çekiyor.

Erkek nüfusunun kadın nüfusunun üç katı olması kadınların erken ölmesine, işsizliğe ve yaşanan göçlere bağlanıyor.2012 yılı nüfus istatistikleri Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan dağılımda Hozat ilçesindeki kadın sayısının az olması işsizlik ve göçe bağlandı. 1965 yılında yapılan nüfus sayımında 154 bin 175 olan Tunceli’de bu tarihlerden itibaren çeşitli nedenlerden yaşanan göçler nedeniyle nüfus her yıl azalmaya başladı.

2012 yıl sonu itibari ile adrese dayalı kayıt sistemi sonuçlarına göre Tunceli genelinin nüfusu 86.276 oldu. Türkiye ortalamasında kadın-erkek nüfusu yarı yarıya bir dağılım gösterirken Tunceli’de ise bir dengesizlik göze çarpmakta ve nüfusun yüzde 58'ini (49 998 erkek) erkekler, yüzde 42'sini ise (36.278 kadın) kadınlar oluşturduğu görülüyor. Erkeklerin kadınlardan 13 bin 720 kişi fazla olduğu görülüyor.Tunceli şehir merkezinde ise nüfusun 31 bin 469 olarak görülürken, bu rakamın 18 bin 546'sı erkek 12 bin 923'ü kadınlardan oluşuyor. En büyük uçurum ise Hozat ilçesinde görülüyor. Buna göre 6693 olarak görülen Hozat ilçe nüfusunun 5111’ini erkekler oluştururken kadınların sayısı ise sadece 1582, yani erkek nüfusu kadın nüfusunun neredeyse 3 katı. Diğer ilçe merkezlerinde de erkek nüfusu kadın nüfusunun iki katı ve yukarısı olarak görülüyor.

İŞSİZLİK VE GÖÇLER DENGEYİ BOZDU

Kadın ve erkekler arasındaki uçurumun en fazla olduğu Hozat ilçesinde vatandaşlar, göç ve ekonomik sorunların etken olduğunu düşünüyor. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan ilçede 1994 yılında yaşanan yoğun çatışmalar sonucu köy boşaltmaları nedeniyle çok sayıda insan köylerini ve üretimi bırakarak metropollere ve ilçeye yerleşti. Tarım ve hayvancılığın durma noktasına geldiği ilçede işsizlik nedeniyle çok sayıda gencin evlenemediği göze çarpıyor. İlçede yaşayan kadınlardan Seher Özün ve Zeliha Ateş, kadın sayısının az olmasını yaşanan göç ve ekonomik sorunlara bağladı. Hozat ilçesinde erkeklerin sayısının kadınlardan yüksek olmasında yaşanan göçlerin neden olduğunu ifade eden Düzgün Türkmen, “Azalmanın nedenini ben yaşanan göçlere bağlıyorum. Köyler boşaltıldıktan sonra insanlarımız göç etti. İş oranı yok. Kadınlar yapabileceği bir iş olmadığı için genç yaşta evlenip başka yerleri tercih ediyorlar.” dedi.

KADINLAR ERKEN ÖLÜYOR

Murat Doğan isimli vatandaş ise bu durumu kadınların erken ölümüne bağladı. Doğan, “Kadınlar erken ölüyor. Erkekler de geç öldüğü için kadın sayısı düşük oluyor.” yorumunda bulundu.Kadın nüfusunun az olmasının sebepleri arasından erkeklerin evlenip çocuk yapmamasına bağlayanlar da var. Kadınların nüfus sayısında her yıl düzenli bir şekilde düşmenin yaşandığını, bunun sebepleri olarak ekonomik, sosyal ve sağlık sorunlarının olduğunu belirten Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, ekonomik ve sosyal sorunlara çözüm bulunması halinde kadın ve erkek nüfusunun eşitleneceğini söyledi.

İlçenin kadın ve erkek nüfusuna ilişkin bilgi veren Konak şunları söyledi: “Merkez toplam nüfusu 6693, bu nüfus içinde erkek nüfusu 5111, kadın nüfusu 1582; köylerle birlikte nüfusumuz 8661’dir. Toplamda 6117 erkek nüfus, 2544 de kadın nüfusunu oluşturuyor.”Bölgenin yıllardan beri yoğun bir göç yaşadığını dile getiren Hozat Belediye Başkanı Konak, “Yoğun bir göçün yaşanmasına rağmen Hozat, kendi alanında yerleşimde kendi nüfusunu korumak için bir çaba sarf etmedi. Ancak 10 yıllık istatistiklere baktığımız zaman kadın nüfusunda yüzde 10-15'lik bir azalma var. Toplam erkek nüfusu içersinde ilçemizde 1500'e yakın asker nüfusu olmasına rağmen yine de erkek nüfus kadın nüfusunun üç katı kadar. Biz bunu nüfus artışındaki eşitsizliği ekonomik sebeplere bağlıyoruz. Genç yaşa gelmiş erkeklerimizin evlilik yapmaması. İkincisi belirli yaş grubunda her yıl kadınları kaybetmemiz. Asıl önemli olan bir neden de bölgemizde yaşanan ekonomik, sosyal ve siyasal sıkıntıların evliliklerin önünde en büyük engel olduğunu düşünüyoruz. Bölgede ve ilçemizde işsizliği önleyici tedbirler alınırsa, gençlerin ekonomik durumu düzelirse inanıyoruz ki nüfusumuz daha eşit bir şekilde çoğalacaktır.” değerlendirmesinde bulundu. Konak, bu durumun araştırılması için Tunceli Üniversitesi'nden destek isteyeceklerini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile