Hububattaki Rekolte Düsüklügü Çiftçinin Yüzünü Güldürmüyor

Hububattaki Rekolte Düsüklügü Çiftçinin Yüzünü Güldürmüyor

Hububat hasadinin basladigi Karaman’da rekolte düsüklügü çiftçinin yüzünü güldürmüyor.

Karaman Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Bayram, 1 milyon dekarin üzerinde hububat ekimi olan Karaman’da geçen yila göre bu yil yüzde 30’lara varan rekolte kaybi oldugunu söyledi.



Mehmet Bayram, bugday hasadi yapilan merkeze bagli Ekinözü köyünde incelemelerde bulundu.

“Karaman’da yüzde 30 rekolte kaybi var”

Ziraat Odasi Baskani Mehmet Bayram, Karaman’da arpadan sonra bugday hasadinin da yogun bir sekilde devam ettigini söyledi.



Bayram, yapilan hasatlara baktigimiz da mahsulün geçen yillara göre bu yil oldukça düsük oldugunu belirterek, “Mayis ayindaki yasanan soguk havalardan dolayi bugdayin çiçeklenme döneminde yeterli döllenme olusmadigindan dolayi basaklarin doldurmadigini görüyoruz. Geçen yilki hasatla bu yilki hasadi kiyasladigimiz da ciddi anlamda verim düsüklügü var. Geçen yil 800 kilo mahsul alinan arazilerde bu gün 400-500 kilo mahsul aliniyor. Mahsulün düsüklügü girdilerin artmasi ve açiklanan fiyatlarin tatmin edici olmamasi ise çiftçi açisinda ciddi anlamda sikintiya neden oldu. Kiraç araziler de verim neredeyse 100 kiloya kadar düstü. Karaman’da 1 milyon dekarin üzerinde bir hububat ekimi var. Verim düsüklügünün ciddi oldugunu görüyoruz. Türkiye geneline baktigimiz da devletin öngörüsüne göre 19 milyon ton bugday üretiminin yüzde 20-25 kayip yasanacagini ve 16 milyon civarinda bir üretim olacagi kanisindayiz. Türkiye geneline kiyasla Karaman’da da yüzde 30 civarlarinda bir kayip olacagini tahmin ediyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile