Hyundaı Assan'dan Dev Yatırım

Hyundaı Assan'dan Dev Yatırım

Hyundai Assan'ın Avrupa’ya ihraç ettiği i20’nin yeni modelinin banttan indirildiği ve yıllık üretim miktarının 100 bin adetten 200 bine çıkarıldığının açıklandığı toplantı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımı ile gerçekleşti.

Hyundai İzmit Fabrikası'nda gerçekleşen törene; Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kore Büyükelçisi S.K. Lee, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Emniyet Müdürü Yusuf Çalkavur, Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Hyundai Assan Başkan ve CEO’su Won-Shin Chang ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende ilk olarak CEO Won-Shin Chang kısa bir konuşma yaparak Hyundai'ın yeni yatırımı hakkında bilgi verdi. “Hyundai Assan Fabrikası, Hyundai’nin Kore dışındaki denizaşırı ülkelerdeki ilk fabrikası ve bu yıl, fabrikamızın Türkiye’de üretime başlamasının 15’inci yılını kutluyoruz. Bugüne kadar 700 bin adetten fazla araç üretimi gerçekleştirdik. İstihdam oluşturmanın yanı sıra kardeş ülkemiz olan Türkiye’nin ekonomisine de yaklaşık 4 milyar Amerikan Doları seviyesindeki ihracat geliriyle büyük bir destek olduk” diyen Chang, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün hem Hyundai hem de Türkiye için yepyeni bir dönemin başlangıcını yapıyoruz. 2010 yılında gururla üretimine başladığımız i20 modelimiz, yenilenen yüzüyle mayıs ayı itibarıyla fabrikamızın bantlarından inmeye başladı.

i20 üretimi, fabrikamızın tarihindeki en önemli kilometre taşıdır ve hem iç pazarda hem de ihraç pazarlarında önemli satış rakamlarına ulaşmıştır. Hyundai Assan olarak şu an i20 modelimizin yüzde 80’den fazla bir bölümünü ağırlıkla Avrupa’ya ihraç ediyoruz ve gelecekte de i20 bizim en önemli modelimiz olarak üretilmeye ve ihraç edilmeye devam edecektir. Yeni i20’nin tasarımıyla, çevre dostu olan verimli ve ekonomik motor seçenekleriyle, kullanışlılığıyla ve Türk işçisinin üstün emeğiyle elde ettiğimiz yüksek kalitesiyle müşterilerimizin duyularına hitap edip hayatlarında önemli bir yer edineceğine eminiz. Biz Hyundai olarak her zaman Türkiye’ye güvendik ve bu güzel ülkeye katkıda bulunmak adına elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Hyundai’ye Türkiye ve Avrupa’da gösterilen yoğun talep sayesinde Türkiye’de yatırımlarımıza devam ediyoruz ve her zaman en yüksek teknolojiyle birlikte en modern ve en üstün ürünleri sunmaya devam edeceğiz”.

Konuşmaların ardından sahneye getirilen i20, protokol üyeleri tarafından incelendi. İ20 ile ilgili bir sunum yapan Ali Kibar, ''“Bugün bizim için önemli bir gündür. Oldukça yoğun mesai harcayarak çalıştık ve i20’nin yeni modelini bugün itibarıyla piyasaya sunuyoruz. Yeni i20 sayesinde ilk aşamada yıllık 70 bin adetlik ihracatla ülkemize 1 milyar TL’den fazla döviz getirmeyi öngörmekteyiz. Bugünün bir başka önemi ise, Hyundai Assan olarak Türkiye üretim kapasitesini otomobil üretiminde yıllık 100 bin adetten asgari 200 bin adet seviyesine artırma kararı almış olmamızdır. Üreteceğimiz ürünler A ve B segmenti yeni nesil ürünler olacaktır ve bu segmentlerde ülkemiz pazarında lider duruma geçmeyi hedefliyoruz. Üretimimizin yüzde 90’dan fazlasını Avrupa Birliği ve STA ülkelerine ihraç etmeyi hedefliyoruz. Bu yatırımlarla yerlilik oranını yüzde 67 seviyelerine getireceğiz. Yatırımı 18 ay içinde tamamlayıp 2013 yılı sonunda devreye almayı planlıyorum. Toplamda 607 milyon dolarlık bir projemiz var. Bununla birlikte mevcut istihdam ve ek istihdamlarla 2 bin 389 kişiye iş olanağı sağlamayı planlıyoruz'' diye konuştu.

Ali Kibar ayrıca, Bakan Çağlayan'dan Kore ile serbest yatırım anlaşmasının bir an önce imzalanmasını istedi.

''TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPMANIN AVANTAJININ GÖRÜLDÜĞÜ BİR ORTAMDAYIZ''
Törende bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Yeni modelin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bugün benim otomobil günüm. Bugün Türkiye de ilk defa yapılan tasarım yarışmasına katıldım. Aslında Türkiyenin aynasıyla karşı karşıyayız. Türkiye'de yatırım yapmanın ne kadar avantajlı olduğunun ilan edildiği bir ortamdayız. Meseleye eksik bakmayalım, sadece yeni yatırım değil, tüm yatırımcıların Türkiye'ye davet edildiği bir şey ve bunu Avrupa geriye giderken yapıyoruz. Avrupa kan kaybediyor. Avrupa ekonomisinin bu yıl binde 3 küçülmesi bekleniyor. Biz böyle bir ortamda çok önemli yatırımlar yapıyoruz. Türkiye, üretim kapasitesi artışlarını dünya krizine meydan okur biçimde tüm dünyaya mesaj verir gibi yapıyor. 10 yıl önce Türkiye'ye 'hasta' diyenler, bugün oksijen çadırında. Allah onlara şifar versin'' dedi.

''Türkiye önemli bir liman haline geldi'' diyen Çağlayan, Türkiye'nin bugün son 8 yılda 80 yılda aldığı doğrudan yatırımın 7 katından fazlasını aldığını ve bu yatırımların Türkiye'ye gelirken siyasi ve ekonomik istikrara geldiğini belirtti.

Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bugün Türkiye'ye yatırım yapan, 75 milyon nüfusa bakmıyor, uçakla 4 saatlik uçma mesafesinde 56 ülkenin olduğu ortama geliyor. 56 ülkenin olduğu coğrafyada ithalatın yüzde 46'sının olduğu bir alana geliyor. Krizle birlikte her şey değişmiştir. Bundan 10 yıl öncesine kadar mal akımları kuzeydengüneye giderdi. Bugün gelişmekte olan ülkelerle gelişmiş ülkelerin dünya ticaretindeki payı hemen hemen eşit bir duruma gelmiştir. Gelecek 10 yıl gelişmekte olan ülkelerin olacaktır. Önümüzdeki 10 yılda 1 milyara yakın insanın orta gelir grubuna geçmesi düşünülüyor.''

"TEŞVİK SİSTEMİNDE YASAL PROSEDÜR 10 GÜN İÇİNDE TAMAMLANACAK"
Konuşmasını devamında Türkiye'de önemli bir ihracat artışını gerçekleştiğinin altını çizen Bakan Çağlayan, ''Tüm uyarlarımıza rağmen otomotiv sektörümüz gecen yıl dış ticaret açığı verdi. Bunun için her şeyi değiştirmeye karar verdik'' dedi.

Çağlayan, Türkiye'de mutlaka yerli tasarımı gerçekleştirecek babayiğitler arandığını ifade ederek, "Türkiye başka bir anlayışa geçmek durumundadır. 'Yerli marka yapalım'ın ardında yatan adın Ahmet, Mehmet olması değil. Bunu yapacak her türlü imkana sahibiz. Dünyanın neresine giderseniz gdin Türkler var. Bizim en büyük sermayemiz beyin gücümüz. Bugün Fransa 35 saat işçi çalıştırabilirken bizim ülkemizde arkadaşlarımız 45 saat çalışıyor. Hyundai'nin yaptığı bu yatırım Türkiye'nin gururu olacaktır'' diye konuştu.

Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalandığını ve önümüzdeki bir iki ay içinde devreye gireceğini belirten Çağlayan, yapılacak yatırımın son derece önemli olduğunu vurgulayarak, ''Sizlerden Allah razı olsun. Bu yatırım yapılırken ekonomik gerçeklikler ön planda tutulmuştur. Türkiye öyle bir teşvik sitemi yaptı ki, açıklanan teşvik siteminin yüzde 80'i STK'lar tarafından kabul edildi. Tam 800 kuruluşun verdiği destek talepleriyle bunu yaptık. Teşvikle ilgili düzenleme bugün görüşülüyor. Ümit ediyorum 10 gün içinde yasal prosedür tamamlanarak kullanıcılarının hizmetine girecektir. Bu yatırım nerede yapılırsa yapılsın aynı desteği alacaktı. Gümrük vergisi katma değer vergisinden muaf olacak. 7 yıl süreyle işveren SSK desteği alacak. Karının yüzde 50'sini geri vereceğiz. Yatırım indirimini yatırıma başlar başlamaz kullanacaklar. Bu destekleri sektörün yatırım kabiliyetini artırmak için yapıyoruz. Bina inşaatında 500 milyon doların üstündeyse yatırımcıdan KDV almayacağız. 6. bölgede yatırım yapmak isteyen işveren, işçisinin asgari ücretinin netini ödeyecek. Gerisi devlet tarafından karşılanacak. Bu 10 yıla çıkarılacak. Organize sanayi bölgesindeyse 12 yıla çıkarılabilecek'' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kurdele kesilirken, öğle yemeğinin ardından tören sona erdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile