İfade Özgülüğü Anıtı‘nın tanıtımına Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi ve CHP milletvekili aday Oktay Ekşi katıldı. Burada konuşan Sarıgül, "Buraya gelince düşündüm acaba burada konuşanlar özgürce evlerine dönebilecekler mi bu kürsüde herkes iktidarı, muhalefeti, belediyeleri saygı çevreleri içerisinde dedikleri gibi eleştirme haklarına sahiptir. Bu eleştirilerden dolayı başlarına da en ufak bir şey umuyorum ki gelmez. Burada sadece ve
sadece bayrağımız konuşulamaz, toprağımız konuşulamaz bayrağımızı ve toprağımız dışında herkes arzu ettiği düşünceleri özgür ve mutlu bir şekilde dile getirebilir" dedi.
Bugün anıtın sadece ön bir tanıtımı olduğunu belirten Sarıgül "Nedim Şener kardeşlerimiz ne zaman özgür kalırlar o zaman buranın açılışını bizde özgür ver mutlu bir şekilde yaparız" şeklinde konuştu.
"Bugün bu kürsü ağlıyor" diyen Sarıgül "Bugün bu kürsü bu şartlarda bu koşulda mutlu değil, inanıyorum ki bu kürsünün özgür olduğu buranın yeni baştan düzenlendiği ve özellikle bütün gazeteci arkadaşlarımızın 60 düzeyinde adına sevgili Nedim Şener buranın açılışına gelip kendisi yapacak buna yürekten inanıyorum" diyerek konuştu.
Daha sonra konuşma yapan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi ise, "Bu anıtı yapılmasında fikri önderlik Oktay Ekşi de aittir.Umuyoruz ki ifade özgürlüğünü mecliste de tanınmaya devam edecek. Daha ileriye taşınması için hem ifade özgürlüğünün olmadığını söyleyip hem burada ifade özgürlüğü kullanma çelişkisi hükümetin uygulamalarından kanunlardan kaynaklanıyor. Çünkü Türkiye de ifade özgürlüğü kullanmanın sınırları hala siyasi iktidarlar tarafından belirleniyor. Siyasi iktidarın belirlediği sınırları aştığınız
zaman onların tabularına dokunduğunuz zaman cezaevine girme tehdidiyle karşı karşıyasınız. Hakkımızda yargılamalar yapılmakta yada karşı karşıyasınız.Buraya gelmeden önce de iki arkadaşımızın duruşmasını izledik" dedi.
"Gazetecilik yıllarımda beni iki düşünce heyecanlandırıyordu" diyen CHP milletvekili adayı Oktay Ekşi "Özgürlük platformu başlangıçta 13 meslek kuruluşunun ama bugünkü aşamada 93 meslek kuruluşunun bir araya gelerek özgürlüklerimizi savunabileceğimiz bir yapıya dönüştü. İşte o yapının Kasım, Aralık aylarında dönem başkanıydım ben. O sıralarda gazetecilik yapan bir basın mensubuydum. O dönemde iki düşünce beni heyecanlandırdı. Birisi böyle bir anıtın yapılması ve herkese kendisini özgürce ifade etme
platformunun yanında olduğumuzu onun gerçekleşmesi için bize düşeni yaptığımızı göstermekti. Bunun içinde bu anıtın yapılması fikrini getirdiğimizde Şişli Belediye Başkanı Sarıgül‘e kabul etti ve bu noktaya geldik" dedi.
Ekşi 3 Mayıs‘ın Birleşmiş Milletler tarafından basının özgürlüğü ile ilgili gün olarak kabul edildiğini hatırlatarak, "İşte o nedenle 2011 yılının 3 Mayıs günü uluslararası bir kongre toplayarak basın özgürlüğü kongresi toplayarak diğer ülkelerden de meslek dünyamızın yakınlarını ve temsilcileri çağırıp orada gerçeklerimizi paylaşıp sesimizi duyurabildik. O düşünceyi de başkanlığım döneminde diğer platformun başkanları da kabul ettiler. Mutluydu ki bugün birincisini yani anıtın tanıtılmasını yarında
sözünün ettiğim basın özgürlüğü kongresi ile tüm dünyaya sesimizi duyurma şansını kullanacağız" şeklinde konuştu.
Öte yandan törende "Özgür basın varsa özgür toplum vardır" yazılı pankart açan gazeteciler, tutuklu olan arkadaşlarına destek verdi.
İfade Özgürlüğü Anıtı‘nın Açılışı Yapılamadı
Gazetecilere Özgürlük Platformu‘nun (GÖP) girişimleri ve Şişli Belediyesi‘nin desteğiyle Prof.