Iğdır‘da Nevruz Öncesi Kabir Ziyaretleri

Iğdır‘da yıllardan beri geleneksel olarak kutlanan Nevruz bayramı çerçevesinde kabir ziyareti yapıldı.

Iğdır‘da Caferi cemaatinin gelenek haline getirdiği, 21 Mart Nevruz gününe kadar gerçekleştirdikleri ‘Kabir üstü‘ diğer adıyla ‘Ölüler bayramı‘ çerçevesinde Karakoyunlu ilçesi ve bu ilçeye bağlı Taşburun beldesinde vatandaşlar mezarlıklara giderek ölmüş yakınlarının mezarını ziyaret edip Kuran-ı Kerim okudular. Sabah erken saatlerde başlayan mezarlık ziyareti akşama kadar sürdürüldü.

Konu ile ilgili konuşan Avrupa Caferiler Federasyonu Başkanı Mehmet Irmak, her sene olduğu gibi bu yıl da Nevruz bayramı arifesinde ‘Kabir üstü‘ diye tanımladıkları mezarlık ziyareti yapıldığını söyledi. Kendisinin de bu programa katılmak için yurtdışından geldiğini belerten Irmak, "Burada Kuran-ı kerim okunur, dualar edilerek ölenlerimizin bağışlanması yüce Allah‘tan istenir. Bunu yaparken hakkın rahmetine kavuşan ölenlerimizin sevinip mutlu olmasını amaçlamaktayız. Bu istikamette ölen yakınlarımız için ihsan veririz. Özellikle helva yapılıp dağıtılır. Yıl içinde rahmete kavuşanlara başsağlığı dileğinde bulunulur. Bunlar bir çeşit Nevruz bayramına hazırlık özelliği taşımaktadır. Nevruz bayramının memleketimize hayırlar getirmesini dileriz" dedi.

Irmak, akşam da vatandaşların evlerin bahçelerinde geleneksel Nevruz ateşi yakacağını, çocuklar bayramcılık denilen çerezler toplayacaklarını, evler dolaşılıp kapılar niyet edilip dinleneceğini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile