İklim Değişikliği Konusu, Başkanlık Yarışında Geri Planda Kaldı

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesindeki şiddetli fırtınalara, her gün yeni bir rekor seviyesine ulaşan sıcaklığa ve tarihinin en büyük kuraklığına karşın iklim değişikliği konusuna seçim kampanyasında yer vermedi.

İlk olarak 4 yıl önce Beyaz Saray için çalışmaya başladığında iklim değişikliğiyle mücadele edeceğine söz veren Obama, Nisan ayında Rolling Stone dergisine verdiği mülakatta iklim değişikliğinin seçim kampanyasında önemli bir yere sahip olabileceğini ve iklim değişikliği ile başa çıkmak için daha ileri adımlar atmaları gerektiğine inandığını belirtmişti.

4 yıl önce güneş, rüzgar ve ileri biyoyatık gibi yenilenebilir enerji alanlarında yapılacak yatırımlarla milyonlarca yeni iş sahasının doğacağını öngören Obama, bu kez Cumhuriyetçi Parti'nin olası adayı Mitt Romney ile girdiği yarışta zor durumdaki ekonomi ve yüksek işsizlik oranları ile mücadele konusuna ağırlık verdi.

Çevreciler, başkanlık döneminde iklim değişikliği konusunda büyük ilerleme kaydedemeyen Obama'ya desteklerini sürdürüyor.

Obama'nın başkanlığı süresince iklim değişikliğiyle mücadele konusunda önemli adımlar attığını söyleyen ABD'nin en etkili çevre örgütü Sierra Kulübü'nün Başkanı Michael Brune, Romney'in ise fosil yakıt şirketlerinden destek aldığını ve iklim sorunun farkında bile olmadığını ileri sürdü.

Liberal eğilimli bir eyalet olan Massachusetts'in valiliğini yaptığı dönemde Romney, eyalet santrallerindeki karbondioksit emilimine sınırlama getirmişti.

Romney, başkanlığa aday olduğunda ise karbondioksit emisyonunu düşürmek için trilyonlarca doların harcanmasının kendileri için doğru bir yol olmadığını belirtti.

Romney, küresel ısınmanın farkında olduğunu ancak iklim değişikliğine neyin neden olduğunu bilmediklerini ifade etti.

Başkanlığının ilk yıllarında Cumhuriyetçi Parti'nin şiddetle karşı çıktığı sağlık reformu üzerine yoğunlaşan Obama, iktidara geldiği ilk zamanlarda iklim değişikliğiyle mücadele konusunda oldukça hevesliydi ve taşıtlarda fosil yakıt kullanımına sıkı kontroller getirmişti.

Ancak Cumhuriyetçiler, Obama'yı işverenlere gereksiz düzenlemelerle fazladan yük getirmek ve düşüncesizce harcama yapmakla suçladı.

500 milyon dolar federal kredi garantisi verilen bir güneş enerjisi firmasının iflasıyla hezimete uğrayan Obama'nın alternatif enerjiye verdiği destek, ABD'nin "Büyük Buhran"dan bu yana en kötü ekonomik darboğazla mücadele ettiği bir dönemde zaman ve para kaybı olarak Cumhuriyetçilerin yoğun eleştirilerine maruz kaldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile