Antalya İl Genel Meclisi Başkanı Cavit Arı, katıldığı TV programında Antalya’nın Elmalı İlçesi’ne bağlı Tekke Köyü'nde Alevi inancına göre kutsal sayılan ve Abdal Musa Dergahı'nın da bulunduğu Dur Dağı için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bölgedeki mermer ve taş ocağı faaliyetlerine ilişkin almış olduğu kısıtlama kararını değerlendirdi. Arı, “Maden İşleri Genel Müdürlüğü Dur Dağı’nda bundan sonra açılacak ocaklara dur demiştir. Mevcut firma tarafından açılan ve halen faaliyetini sürdüren mermer ocağı için de bir karar alması gerekirdi” dedi.
Alınan kararın özellikle toplumsal ve sosyolojik olarak o bölgenin göstermiş olduğu tepkiden yola çıkarak o bölgenin koruma altına alınması olduğunu açıklayan Arı, “Karara göre, bundan sonra o bölgede bu tür ocaklara ruhsat verilmeyeceği anlamını taşımaktadır.Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün kararı mevcut işletmeyi etkilememektedir.Bu karar önceki mermer ocağı için ne kadar yanlış bir yere izin verildiğinin bir göstergesidir. Bizim yetkililerden beklentimiz bu kararı da gerekçe göstererek bir an önce orada faaliyet gösteren mermer ocağına da dur denmesidir. İşte o zaman bu karar bir anlam kazanacaktır.Aksi halde bu kararın hali hazırda o bölgede faaliyet gösteren firmanın faaliyetine devam ettiği sürece alınan kararın bir anlamı olmayacaktır.Burada bir an önce mevcut işletmeye de dur denmesi gerekmektedir.”dedi.
İl Genel Meclisi olarak incelemelerde bulunmak üzere defalarca bölgeye gittiklerini belirten Arı, “Alevi inancına göre kutsal sayılan Dur Dağı’na verilen maden ruhsatının son derece yanlış olduğunu bunun durdurulması gerektiğini yetkililere bildirmemize rağmen duyarsız kalındı. Çünkü bu tür yerlerde açılan taş ve mermer ocaklarına ne İl Genel Meclisi olarak ne de İl Özel İdaresi olarak müdahale yetkimiz bulunmamaktadır. İlgili firmalar bu tür ruhsatları Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden almaktadırlar Son zamanlarda Antalya bölgesinde faaliyet gösteren Taş ocakları, Mermer Ocakları ve HES lerle ilgili alınan kararlar çevremize ciddi zararlar vermektedir. İl Özel İdare’since yapılan köy yolları taş ocaklarının tonajlı kamyonları tarafından ertesi yıl kullanılamaz hale gelmektedir” dedi.
Antalya’da hali hazırda 4000 civarında taş ocağı işletmesinin bulunduğunu açıklayan Meclis Başkanı Cavit Arı şunları söyledi:
”Bu ocaklar tabii ki ihtiyaca binaen olması gerekmektedir, ocaklardan çıkarılan taş,kum ve mermerler inşaat sektöründe kullanılmaktadır bu ayrı bir konudur. fakat bu ocaklarla ilgili çevrede sıkıntılar yaşanmakta ve genç orman ağaçları yasal çerçeve oluşturularak kesilmektedir. Su kaynakları zarar görmektedir. Örneğin biz defalarca gündeme getirdiğimiz halde şu anda Sillyon Antik Kentinin yanında maden ocağı işletmesi dinamit dahi patlatmıştır. Hatta Serik Tekeli köyündeki evlerin duvarları dinamit patlatılmasından dolayı çatlamıştır. Oradaki vatandaşlarımız da isyan noktasına gelmişlerdir. Yapılan çalışmalar bölgede yaşayan vatandaşlarımızın tarım alanlarına ciddi zarar vermektedir. Maden İşleri Genel Müdürlüğü ruhsat verirken daha dikkatli davranarak vatandaşlara, tarıma, su kaynaklarına ve antik bölgelere zarar verecek yerlere ruhsat vermemesi gerekir.”
İl Genel Meclisi Başkanı Arı’dan Dur Dağı Değerlendirmesi
Antalya İl Genel Meclisi Başkanı Cavit Arı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün Dur Dağı için vermiş olduğu kararı değerlendirdi.