Yapılan açılış törenine Avrupa ve UNESCO Jeoparklar Ağı Denetçilerinden Almanya'dan Dr. Andreas Schüller, AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Kula Kaymakamı Yusuf Cıbır, Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü temsilcileri ile ilçe protokolü katıldı.
Açılış töreni öncesinde Kula Belediyesi Volkanik Jeopark Ziyaretçi Merkezi toplantı salonunda davetlilere, Jeopark koordinatörü Erdal Gümüş tarafından sunum eşliğinde bilgiler aktarıldı.
Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Selim Aşkın, Kula Jeoparkı için 2003 yılında başlatılan çalışmaların meyvesini verdiğini ve Manisa'nın Kula, Alaşehir ve Salihli ilçeleri ile Denizli'nin Pamukkale ilçesini de içine alacak şekilde genişleme sahasına sahip olduğunu söyledi
Türkiye'nin ilk Jeopark Merkezi'nin Manisa'da açıldığını söyleyen Başkan Aşkın, 2012 tarihinde Kula Volkanik Jeopark için başvuru yapıldığını, Mart 2013 tarihi itibari ile adaylık başvurusunun kabul edildiğini, kesin üyeliğin ise 4 Eylül 2013 tarihinde İtalya'da açıklanacağını kaydetti.
Aşkın, "Kula Volkanik Jeopark alanı için ön çalışma hazırlıkları tamamlandı, ilçeye gelen ziyaretçiler için Kula Belediyesi Ek Hizmet Binasında bir 'Ziyaretçi Merkezi' oluşturduk. Jeopark alanında yapılacak olan ziyaretler içinde gezi güzergahları da tamamlanadı. Kula'nın jeopark üyeliği, sadece bölge için değil aynı zamanda Türkiye içinde önemli bir yere sahip. Kula Volkanik Jeopark alanın en iyi şekilde tanıtmak için elimizden gelenei yapacağız. Jeoparklar 2000 yılında Avrupa Jeoparklar Ağı'nın kurulmasıyla birlikte 2004 yılında UNESCO adı altında Avrupa'da 54, dünya genelinde 92 tescilli jeopark alanları ile faaliyetlerine devam etmektedir. Avrupa Birliği tarafından tanınan ve desteklenen UNESCO Jeopark Ağı 17 tanesi Avrupa'da, 11'İ Çin'de bulunan bir üst birliktir." dedi.
Kula Volkanlarının Volkan Bilimi'nin temellerinin atıldığı yerlerden biri olarak kabul gördüğünü ifade eden Başkan Aşkın, Kula Volkanik Jeoparkı'nın eşsiz bir jeolojik çeşitliliğe sahip olduğunu, Türkiye'nin en genç ve en yaşlı kayaçlarının bir arada bulunduğu alan olarak önem taşıdığını kaydetti.
Avrupa ve UNESCO Jeoparklar Ağı Denetçilerinden Almanya'dan Dr. Andreas Schöller ise, Avrupa ve UNESCO Jeoparklar Ağı Denetçileri adına Kula'da bulunduğunu hatırlatarak, iki günden bu yana Kula'da inceleme yaptığını belirtti.
İşin sonuna kadar dirayatle götürüleceği gücü ve kararlılığını gördüğünü kaydeden Schüller, şunları söyledi: "Jeoparklar sadece kayaçlardan ibaret değildir, insanlar ile ilgili insanlar için bir şeydir. Jeoparklar bulundukları jeolojik mirasların yanı sıra o sahanın doğal güzelliğini, tarihi, kültürel kimliği değerlerine atıfta bulunmak ve onları da göz önünde bulundurmalıdır. Özellikle Kula'nın mimari yapısından çok etkilendim. Mimari kültürün yanı sıra, özellikle türünün son örnekleri olan el sanatlarının çok değerli olduğunu bu projenin başarlı olması için bu kültürün yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. Gerçeği ve doğruları söylemek gerekirse Almanya'da bu kadar çok kültürel, tarihi ve jeolojik değerin bir arada bulunduğu bu kadar zengin bir sahamız yok. Kula'da jeolojik miras ile bu kültürel, tarihi ve el sanatlarına yönelik mirasın da ön plana çıkartılması uygun olur."
Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş ise, bölgenin büyük önem taşıdığını ve Türkiye'nin en sıcak su kaynaklarının da Kula, Alaşehir, Sarıgöl ve Salihli arasında çıkarıldığını hatırlattı.
Konuşmaların ardından merkezin açılış kurdelesi kesilerek, içerisinde bulunan 20 parça jeolojik özellikleri taşıyan eserler ile el sanatları ziyaretçiler tarafından gezildi.
İlk Jeopark Ziyaretçi Merkezi Kula'da Açıldı
Türkiye'nin uluslararası alanda ilk Jeopark'ı olma yolunda ilerleyen ve yaklaşık 300 kilometrekarelik alana yayılmış olan Kula Volkanik Jeopark alanında UNESCO Jeoparklar Ağı Denetçileri tarafından inceleme başlatıldı, Volkanik Jeopark Ziyaretçi Merkezi'nin açılışı yapıldı.