İnegöl Çiftçisine Alternatif Ürün Çağrısı

İnegöl Çiftçisine Alternatif Ürün Çağrısı

Çiftçilerin farklı mahsullere yönelmesini isteyen İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, çiftçiyi artık tek ürünün kurtaramayacağını belirtti.

İnegöl’e bağlı Deydinler köyünde patates üretiminden vazgeçip 70 dönümlük tarlasına brokoli, kara, kırmızı ve beyaz lahana Erdoğan Bağdemir'i ziyaret edip tarlasını gezen Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl ovasında patates üreticiliğinin eskiden beri yaygın olduğunu, çiftçinin patatesten artık her şey lehine gelişirse ancak para kazanılabildiğini belirtti

İnegöl çiftçisin artık kolaycılığı bırakması gerektiğini ifade eden tarla sahibi Erdoğan Bağdemir, "Ziraat Odası başkanımıza bize bu konuda destek verdiği için teşekkür ediyoruz. Başkanımız, İnegöl’de fideciliği yaymak istiyor. Kırmızı lahana 65-70 günlük bir mahsul. Patatesten sonra rahatlıkla yetiştirilebilen bir ürün. Brokoli de 65-70 gün, beyaz Lahana 100 gün, karnabahar 90-100 günde yetişiyor. Bu fideyi İnegöl’de yaygınlaştırmak istiyoruz. Patates Adapazarı’nda nasıl bittiyse, bir gün İnegöl’de de bitecek. Buna şimdi kimse inanmak istemiyor. Ekimler diğer yerlerle çakışıyor, İnegöl çiftçisi de kendini bu tür ürünlere yöneltmeli. Gelir olarak da iyi. Bu bahçede 200 bin fide var. Geçen yıl ben bir karnabaharı 3 liradan verdim. Bu iş ciddi bir iş. Suyuna, bakımına dikkat etmek gerekiyor. İnegöl çiftçisi alışmış, patates ekiyor, sulama sistemini çalıştırıyor, bırakıp gidiyor, 8 saat sonra geliyor. Bunu karnabahar, brokoli, lahana gibi mahsullerde yaparsan bir şey alamazsın. Ziraat Odası bu ürünlerin toprak analizini İnegöl’e getirmiş. Bu çok önemli bir hizmet. Toprağı tahlil ettirip ekerseniz daha faydalı olur. İnegöl’de düz çiftçilik vardı. Artık bu değişmeli, bir şeyler eklenmeli. Yanımızda Yenişehir var, Yenişehir’in toprakları bizim yanımızda hiç bir şey değil ama bu tür üretim konusunda İnegöl çiftçisinden ilerideler" dedi.

Patates üreticisinin 10 yılda bir para kazandığını belirten Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, "İnegöl ovasında patates üreticiliği eskiden beri yaygındı. Ama patates üreticiliği öyle bir hal aldı ki, her şey lehinize gelişirse para kazanırsınız. Yani 10 yılda bir para kazandırıyor patates. Patates ekmeye devam edenler için de, ekmeyenler için de artık alternatif ürünler var. Brokoli ve kara lahananın fidelerini de biz temin ettik. Demek istediğimiz şu, bundan sonra İnegöllü çiftçiyi tek ürün kurtarmaz. Bu ürünlerin Pazar sıkıntısı olacağını da sanmıyoruz. İnegöllü çiftçilerimize tavsiyemiz, artık iki ürün üzerine çalışsınlar. Bundan sonra başka çaremiz yok. Tek üründen geçinmeyi çiftçimiz artık unutsun. Patatesi de çok ekenler yavaş yavaş azaltsınlar. Patatesle ilgili ‘Üretici Birliği’ kuralım dedik, bazı büyük üreticiler bize destek vermedi. Onun bir kotası var, o tamamlandığında ancak kurabiliyorsunuz. Ancak yeniden bununla ilgili çalışma yapacağız" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile