Insaat malzemeleri sanayi üretimi, bu yilin ilk 4 ayinda 2020'nin ayni dönemine göre yüzde 29,7 artti.
Türkiye Insaat Malzemesi Sanayicileri Dernegi (Türkiye IMSAD), yapi sektörü ve ekonomi çevreleri tarafindan izlenen aylik sektör raporunu açikladi.
Haziran 2021 Sektör Raporu'na göre, geçen yilin nisan ayinda salginin en sert etkileri yasandi ve tam kapatma önlemleri ile sanayi üretimi neredeyse durdu. Nisan 2021'de baz etkisine bagli olarak yüksek bir büyüme gerçeklesti. Insaat malzemesi sanayi üretimi, nisanda geçen yilin nisan ayina göre yüzde 67,2 artti.
2021'in ilk 4 ayinda ise geçen yilin ayni dönemine göre üretim artisi yüzde 29,7 olarak gerçeklesti. Iç talebin canli kalmasi ve dis pazarlardaki önemli talep artisi bu süreçte etkili oldu. 2021'in ilk 4 ayinda 22 alt sektörün tamaminda üretim, Ocak-Nisan 2020'ye göre artti.
Ilk 4 ayda tüm alt sektörlerin üretimi, ayni zamanda çift haneli ve yüksek oranlarda artis sergiledi. En yüksek üretim artisi yüzde 69,7 ile tugla ve kiremit sektöründe gerçeklesti. Kilit ve donamim esyasi üretimi yüzde 62,2, demir çelik radyatör üretimi yüzde 53,1 ve seramik, saglik gereçleri üretimi yüzde 51,8 artti. Isitma ve sogutma donanimlari üretimi yüzde 43,1, çimento ve betondan esya üretimi yüzde 41,8, yalitimli kablolar üretimi ise yüzde 41,1 büyüdü. Yilin ilk 4 ayinda diger alt sektörlere göre daha yavas üretim artisi gösteren ürünler çimento, metal yapi ve yapi parçalari ile düz cam ve yalitim camlari oldu.
- Insaat sektöründe yilin ikinci yarisini 9 unsur sekillendirecek
Insaat sektörü, insaat malzemeleri sanayisindeki gelismelerde de belirleyici oluyor. Yilin ilk yarisinda iç pazarda insaat malzemeleri talebi göreceli olarak beklentilerin üzerinde gerçeklesti. Devam eden isler ve yenileme çalismalari talebi canli tuttu.
Yilin ikinci yarisinda ise insaat sektörünü ve dolayli olarak insaat malzemeleri sanayisini sekillendirecek 9 unsur bulunuyor. Normallesme adimlari ve salginin kontrol altina alinarak sonbaharda tam açilmaya ulasilmasi insaat sektörünü de olumlu etkileyecek. Alinan yapi ruhsatlarinda son 3 yilin en yüksek dönemsel verileri gerçeklesti.
Özellikle konut tarafinda alinan yapi ruhsatlari yeni baslangiçlar için ümit veriyor. Diger yandan, yenileme ve güçlendirme faaliyetleri yilin geri kalaninda da canli kalmaya devam edecek. Yüksek enflasyon ve konut fiyatlarinda buna bagli olarak yasanan artislar piyasada arz talep dengesini olumsuz etkilemeye basladi. Yine enflasyona bagli olarak yükselen insaat maliyetleri de yeni baslangiçlari sinirlamaya devam edecek. Kamunun bütçe olanaklari içinde yatirimlari yilin ikinci yarisinda da zayif kalacak.
Yüksek enflasyona bagli olarak olusan yüksek faiz oranlari giderek kalici hale geliyor. Yüksek faizler, hem arz hem de talep tarafini olumsuz etkileyecek. Kredi talebinde de düsüs sürecek. Haziran ayi itibariyla mevcut isler ile alinan yeni is siparisleri de geçen yillar ile karsilastirildiginda düsük kaliyor. Bu beklentiler ve degerlendirmeler çerçevesinde insaat sektörü ve insaat malzemeleri iç pazari için sinirlayici unsurlarin daha agir basacagi öngörülüyor.
- Insaat sektörü istihdaminda iyilesme devam ediyor
Rapora göre, insaat sektöründe istihdam seviyesi büyüme yillarinda 2 milyonun üzerinde gerçeklesiyor.
Temmuz 2017'de 2,4 milyon ile istihdamda en yüksek seviyeye ulasildi. 2018 ve 2019 yillarinda insaat sektöründeki küçülme ile istihdam da 2 milyonun altina indi.
Geçen yil salgin nedeniyle sektörde istihdam, nisanda 1,12 milyon ile en düsük seviyesine inip ardindan artisa geçti. Yeni yilda ise mart ve nisan aylarinda istihdam 1,8 milyonun üzerine çikarak sektördeki toparlanmaya isaret etti.
Insaat Malzemeleri Sanayi Üretimi Ilk 4 Ayda Yaklasik Yüzde 30 Artti
Talebin canli kalmasi ve dis pazarlardaki önemli talep artisi büyümede etkili oldu.