İnternette En Çok 'Eve Kadar Fiber' Tercih Ediliyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: '11,4 milyonu sabit, 56,5 milyonu mobil olmak üzere yaklaşık 67,9 milyon genişbant internet abone sayısına ulaşıldı' 'Genişbant internet aboneliğinde en yüksek artış yaklaşık yüzde 36'lık oranla 'eve kadar fiber' abone sayısında gerçekleşti'.

ARİFE YILDIZ ÜNAL - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, genişbant internet abone sayısının 67,9 milyona ulaştığını belirterek, söz konusu abonelikte en yüksek artışın yüzde 36 ile "eve kadar fiber" abone sayısında görüldüğünü bildirdi.

Arslan, AA muhabirine, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK) hazırlanan 2017 yılı 3. çeyreğine ilişkin "Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu" hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bu yıl en fazla önem verdikleri ve üzerinde çalıştıkları konulardan birinin "yerli ve milli üretim" olduğunu vurgulayan Arslan, 4,5G yetkilendirmesiyle başlattıkları 5G ve ötesi teknolojileri hedef alan çalışmaların büyük bir hızla sürdüğünü söyledi.

Arslan, Türkiye'de yazılım ve donanım üretme potansiyelini harekete geçirmek için yürütülen sektörel kümelenme çalışmalarının, çalıştaylar ve panellerle devam ettiğini anımsatarak, "Bu kapsamda, 5G ve ötesi teknolojiler için yerli ve milli üretime katkı yapacak herkesi buluşturmayı amaçlayan '5G TR Forumu', kasım ayında yaptığı çalışma grupları çalıştayıyla faaliyetlerini sürdürdü." dedi.

- "Mobil abone sayısı 77,9 milyona yükseldi"

Sektörde faaliyet gösteren işletmecilerin geçen yıl 45,4 milyar lira net satış gelirine ulaştıklarına işaret eden Arslan, bu yılın 3. çeyreğindeki gelirin yaklaşık 13,1 milyar lira olduğunu dile getirdi.

Arslan, bu dönemde yaklaşık 11 milyon sabit abonenin yanında, mobil hizmetlerdeki abone sayısının 77,9 milyon olduğunu ve penetrasyon oranının yüzde 97,6'ya ulaştığını kaydetti.

Makineler arası iletişim (M2M) abone sayısı ve 0, 9 yaş aralığındaki nüfus çıkarıldığında mobil penetrasyon oranının yüzde 109,9 olduğuna işaret eden Arslan, söz konusu çeyrekte 458 dakikalık ortalama aylık mobil kullanım süresiyle Türkiye'nin, önceki dönemde olduğu gibi incelenebilen Avrupa ülkeleri arasında ilk sıradaki yerini koruduğunu bildirdi.

Arslan, bu dönemde 2,6 milyon abonenin numarasını taşıdığını, toplamda bugüne kadar taşınan numara sayısının ise 109 milyonu geçtiğini belirtti.

- "63 milyon kişi 4,5G'yi tercih etti"

Genişbant verilerine bakıldığında ise 11,4 milyonu sabit, 56,5 milyonu mobil olmak üzere yaklaşık 67,9 milyon genişbant internet abone sayısına ulaşıldığına dikkati çeken Arslan, "İnternet abone sayısı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,9 artmıştır. En yüksek artış yaklaşık yüzde 36'lık oranla 'eve kadar fiber' ve yaklaşık yüzde 16,9'luk oranla 'kablo internet' abone sayılarında gerçekleşti." diye konuştu.

Arslan, 1 Nisan 2016'da Türkiye'de kullanılmaya başlanan ve daha yüksek mobil veri hızı sağlayan 4,5G hizmeti aboneliğine, bu yılın 3. çeyreği sonunda yaklaşık 63 milyon vatandaşın geçtiğini söyledi.

Cihazı veya SIM kartı 4,5G'ye uyumlu olduğu için bu hizmeti aktif kullanabilenlerin sayısının eylül sonu itibarıyla yaklaşık 28 milyona ulaştığını dile getiren Arslan, "Mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 3,2 gigabayt seviyesindeyken cihazı ve SIM kartı 4,5G'ye uygun olan abonelerin data kullanımı aylık 6,5 gigabayt olarak gerçekleşti." diye konuştu.

Arslan, fiber altyapısı açısından geçen yılın aynı döneminde 284 bin 44 kilometre olan fiber uzunluğun, bu yılın 3. çeyreğinde yüzde 9,6 artışla 311 bin 214 kilometreye ulaştığını bildirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile