Irak, Maliki ismi üzerinde uzlaşma arıyor

Terörle mücadelede kritik bir dönem... O dönemde Irak hükümetinin atacağı adımlar Ankara açısından önemli. Ama Irak'ta hükümet bir türlü kurulamıyor. Ankara, "tüm grupların eşit temsil edileceği" bir hükümetin bir an önce kurulmasını istiyor. Sadece Ankara değil, Şam ve Tahran da Irak'taki hükümet kurma çalışmalarıyla yakından ilgili. Yedi ay...

Terörle mücadelede kritik bir dönem... O dönemde Irak hükümetinin atacağı adımlar Ankara açısından önemli. Ama Irak'ta hükümet bir türlü kurulamıyor. Ankara, "tüm grupların eşit temsil edileceği" bir hükümetin bir an önce kurulmasını istiyor. Sadece Ankara değil, Şam ve Tahran da Irak'taki hükümet kurma çalışmalarıyla yakından ilgili. Yedi aylık çıkmazda Irak'ta, bugünlerde üzerinde mutabakat aranan isim ise Nuri El Maliki. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizden herhangi bir talep olursa, yardımcı olmaya çalışırız. Ama Irak'taki hükümetin nasıl olacağı, bir müdahale olması sözkonusu değil" dedi.

Türkiye'den müdahale yok. Ama yoğun temas var.

Çünkü seçimlerin üzerinden yedi ay geçti ama bir türlü hükümet kurulamıyor. Çünkü Irak'ta kurulacak hükümet bölge için de Türkiye için de önemli. Özellikle de terörle mücadelede Irak'ın da atması gereken kritik adımlar varken.

Erdoğan, "Arzumuz Irak'ta bir milli mutabakat hükümeti kurulsun. Ve Irak içindeki sıkıntıları aşsın" diye konuştu.

O sıkıntıların aşılması için bir isim üzerinde mutabık kalınması gerekiyor. Seçimi zaferle kazanan isim İyad Allavi... Daha çok Sünnilerden oluşan El Irakiye listesinin Şii-laik lideri. Türkiye'nin "Irak halkının onayını aldı" diyerek başbakanlığına sıcak baktığı isim.

Ama Irak'taki gruplar Allavi ismi üzerinde anlaşamadı. Şimdi mutabakat Irak'ta Başbakan Nuri El Maliki üzerinde aranıyor.

Başbakan Erdoğan bu konuda, "Son olarak bir ziyaretçimiz daha vardı. Irak'taki mevcut gruplarla, liderleriyle bugüne kadar hep sıkı ilişkiler içerisinde olduk" dedi. 

Başbakan'ın bahsettiği isim Irak'taki Şiilerin en güçlü temsilcilerinden Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Ammar El Hekim... Son görüşme Ankara'da onunla yapıldı.

Ama o isim üzerinde bugünlerde mutabakat aranan Maliki'ye soğuk...

Maliki'ye Irak'ta mesafeli duran  bazı  grup liderleri daha var... Türkiye bunlardan bazılarıyla görüştü. Bu grupların Maliki'ye 'evet' deme şartları, kurulacak hükümette eşit temsilin sağlanması...

Türkiye de hemen hemen aynı noktada... Yani Ankara Maliki başbakanlığında bir hükümete karşı değil... Tek şartı,  hükümette ve parlementoda  tüm kesimlerin özellikle de Sünnilerin  temsili....

Irak'taki bu yedi aylık çıkmazla sadece Türkiye değil, Suriye ve İran da yakından ilgileniyor.

Onlar da tıpkı Türkiye gibi Iraklılarla görüşmeler yapıyor... Üstelik  Irak'taki hükümet kurma çalışmaları için, Türkiye, Suriye, İran da kendi aralarında değerlendirme yapıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile