Birleşmiş Milletler'de İran'ın nükleer programına ilişkin yaptırım kararı için yapılacak oylama Türkiye ve Brezilya'nın tutumu nedeniyle gecikmeli başladı.
Amerika Birleşik Devletleri Yönetimi, Türkiye ve Brezilya heyetini Birleşmiş Milletler'deki oylamada çekimser kalmaya ikna etmeye çalıştığı bildirildi.
İRAN'A ZAMAN TANINMALI
Türkiye'de adına Konsey'e katılan BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan “ Kitlesel imha silahlarından tamamiyle arınmış bir bölge oluşturmayı zorlaştıracaktır ki bu Türkiye için kaygı verici bir şeydir. Türkiye İran'ın nükleerinin barışçıl olduğunu vurgulamaktadır. Biz Brezilya ile birlikte bu çerçevede imza attık. Bu hususta UAEK'nin geçen yıl Ekim ayında yaptığı tüm çalışmaları dikkate aldı.
İran'ın nükleer programına ilişkin olarak bu anlaşma bir güven verici olarak ele alınmıştı. Tahran Anlaşması yeni bir fırsat penceresi açıyor özellikle diplomasi noktasında. Bunun için yeterli ölçüde zaman tanınmalı.
Biz anlaşma için derin kaygılar duyuyoruz. Viyana Grubu'nun bir kaç saat önce olumsuz olması kaygı vericidir. Bizim tutumumuz Tahran Anlaşması'na bağlı kalmak yönündedir. Bizim bugün aleyhteki oy veriyor olmamız, yaptırımlar konusunda çalışmamızı farklı şekillenme olacağı anlamına gelmemelidir.
İran'a bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. İran nükleer konusunda tam bir şeffaflık sergilemelidir ki tam bir güven inşaa edilebilsin.
Türkiye bu sorunun barışçıl bir şekilde çözümünden yanadır. Bu alanda bu kararın oylanması bu çabaların bir sonu olarak da görülmemelidir. Bizim bu sorunu barışçıl bir şekilde çözüm bulma çabalarımız daha da azimle devam edecektir. Uluslararası toplumun kaygılarını da dikkate alıyoruz. Türkiye bu noktada uluslararası toplumun kaygısına da katılıyor. Bütün bu konuları dikkate alarak Türkiye bu karara 'Hayır' oyu vermektedir' dedi.
TASARI 12 OY İLE KABUL EDİLDİ
İran'a yaptırımları ağırlaştıran tasarı 12 oy ile kabul edildi.
Oylama 2 Hayır( Türkiye, Brezilya) ve 1 Çekimser ( Lübnan) oya karşılık 12 Evet oyu ile kabul edildiği açıklandı.
Türkiye ve Brezilya, İran'ın uranyum takasına ilişkin olarak İran ile bir mutabakat imzalamışlardı.
İRAN'A SERT YAPTIRIMLAR
Oylamanın ardından konuşan ABD'nin temsilcisi ”İran'ın sorumluluklarına uyması gerektiğini bildirmiştir. Bu yaptırımlar İran halkına yöneltilmemiştir. Bu yaptırımlar gerçekten sert ancak akılcıdırlar.
İran'ın kaçakçılık yapılmasını engellemek için kargoları da aranacaktır. Bu kararla İran'ın mali sistemi de denetlenecektir. İran'ın enerji sektörü ile nükleer hırsları arasında da belirleyicidir. Ayrıca BM Grubu oluşturulacak ve bu yaptırımlar bu kararla uygulanacaktır. Ayrıca 40 İran şirketine de seyahat yasağı getirilecektir. İran'ın nükleer malzeme ürettiklerini de ifade etmişlerdir. Geçen yıl da ABD İran ile pek çok konuda ortak konularda görüşmeler yapmaya çalışmıştır. İran'a da açıkça ulaşmak şeklinde de bağlantı kurmuştur. ABD gerçekten enerji için barışçıl yollarla kullanılmasını desteklemektedir. Her ülke için İran'ın da buna hakkı vardır. İran'a sürekli fırsat sunulmuştur, geçtiğimiz aylarda İran bize daha fazla sebep sundu. Hedefinin barış olduğundan şüphe duymamıza sebep oldu.
Geçen Kasım ayında da İran 10 tane daha bu tip faaliyet yapacağını belirtti. Mayıs ayında UAEK İran'ın uranyum zenginleştirme yasağını deldiğini bildirdi. 2000 KG civarında da az zenginleştirilmiş uranyum ürettiğini belirtti. Bu yaptırımlar İran'a uygulanacaktır.
İran en basit şekilde sorumluluklarını yerine getirmelidir ve işbirliği içerisinde olması gerekmektedir. ABD olarak tekrarlıyoruz ki gerçekten prensipli bir diplomasi yapmak istiyoruz. İran'ın bu konuda açık olmasını istiyoruz. Türkiye ve Brezilya çok ciddi çalışmalar yaptılar. Tahran'ın bu araştırma faaliyeti konusunda. Uluslararası anlamda da bir farkındalık oluştu. Bizim endişelerimiz bu konuda gerçekten yerindedir. Tahran bizim tekliflerimizi reddetti. Şimdi ve o zamanda gerçekten endişelerimize cevap alamadık. İran'ın nükleer programı konusundaki endişeler bitinceye kadar birlikte çalışmalı ve karardaki yaptırımların tam olarak uygulanmasını sağlamalıyız. İmha silahlarının üretilmediğinden emin olmalıyız” dedi.
İran'a yaptırımlar 12 evet oyuyla kabul edildi
BM Güvenlik Konseyi İran'a karşı yaptırım karar tasarısını oylamak üzere toplandı.



















