İran'da Urumiye Gölü İçin Formül Arayışları

Urumiye Gölü'nü Canlandırma Kurumu Denetleme Komitesi'nden Ahmed Muhsini, gölü kuraklıktan kurtarmak için tarım alanlarına harcanan su miktarının yüzde 40 azaltılmasını önerdi.

İran'da büyük bölümü kuruyan Urumiye Gölü'nü canlandırmak için ülkede tarım alanlarına harcanan su miktarının yüzde 40 azaltılması önerildi.

Urumiye Gölü'nü Canlandırma Kurumu Denetleme Komitesi Üyesi Ahmed Muhsini, söz konusu önerisini başkent Tahran'daki Şerif Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlenen toplantıda dile getirdi.

İran resmi ajansı IRNA'ya göre Muhsini, Urumiye Gölü'nün kuruması nedeniyle Batı Azerbaycan, Doğu Azerbaycan, Kürdistan, Zincan ve Erdebil eyaletlerinde halkın büyük sorunlar yaşadığını belirtti.

Muhsini, gölün eski haline getirilmesi için tarım alanlarına harcanan su miktarının yüzde 40 azaltılması gerektiğini söyledi.

İranlı milletvekili Ahmed Emir Abadi ise Kum kentinde yer alan Tuz Gölü'ndeki kuraklığın Urumiye'den daha ciddi bir krize dönüşmek üzere olduğuna işaret etti.

- Nüfusun yüzde 25'i olumsuz etkilenir

Kum kentinde bölgedeki enerji kaynaklarıyla ilgili sorunların ele alındığı bir toplantıda konuşan milletvekili Abadi, Tuz Gölü'nün kurumasından ülke nüfusunun yüzde 25'inin olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu.

Dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olarak bilinen Urumiye Gölü, İran'ın kuzeybatısında Batı Azerbaycan eyaleti ile Doğu Azerbaycan eyaleti arasında bulunuyor. Adını Azeri Türkleri ve Kürtlerin yaşadığı Urumiye şehrinden alan göl, kuraklıktan önce 5 bin 200 kilometrekare yüz ölçümüne sahipti. En derin noktası yaklaşık 16 metre olan gölün büyük bir kısmı kurudu.

Göldeki kuruma geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan çevre halkının yaşamını olumsuz etkiliyor.

Kuraklıkla mücadele eden gölü yeniden canlandırmak, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin şu ana kadar gerçekleştiremediği seçim vaatlerinden biriydi. Ruhani hükümeti göreve geldikten sonra gölü 10 yıl içinde eski haline getirme hedefiyle 6 milyar dolar bütçe ayırarak, ülkenin en büyük çevre projesini başlatmıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile