Iranli Saadet Zinciri Sebekesi Davasinda 2 Saniga Tahliye

Istanbul’da kurduklari ’saadet zinciri’ benzeri bir sistemle dolandiricilik yaptigi gerekçesiyle yargilanan 23 sanikli davanin görülmesine devam edildi. Mahkeme ara kararinda ’örgüt yöneticiligi’ ile suçlanan 2 tutuklu sanigin tahliyesine karar verdi.

Iran ve Malezya’nin ardindan Türkiye’deki Iran uyruklu kisileri ‘egitim semineri’ adiyla düzenledikleri etkinliklerde ’saadet zinciri’ yöntemi ve yüksek miktarda kar payi vaadiyle dolandirdiklari gerekçesiyle 22’si Iranli 23 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Istanbul 5. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada, tutuklu saniklar Mohammadmahdi Raoufi ile Nefise Yeganeh SEGBIS sistemi ile hazir edilirken, bazi tutuksuz saniklar ise salonda hazir bulundu. Durusmaya müstekiler ve taraf avukatlari da katildi.

Durusmada beyani sorulan müsteki Mitra Mobayyen “Ben 2017 yilinda Iran’da doktor Ferzad isimli bir sahis ile tanistim. Onun yönlendirmesi ile World Wide Energy isimli firmani tanitim toplantilarina katildim. Oradaki anlatimlardan etkilenerek, Iran ülkesinde peyderpey toplam 81 bin Amerikan dolari para verdim. Ilerleyen zamanlarda 100 bin Amerikan dolari daha ödeme yaptim. Birkaç ay ödeme yaptilar. Sonra sisteme giremedim. Dolandirildigimi anladim. Türkiye’deki bir seminere de 2018 yilinda katildim. Fevzad isimli sahsa Iran’da ödeme yaptim. Saniklarin basinda Babek isimli bir sahsin oldugunu biliyorum. O kisi bu saniklarin arasinda yoktur. Sikayetçiyim” dedi.

Bir diger müsteki Nevzat Çankara ise 2018 yilinda arkadaslarinin kendisine World Wide Energy ile ilgili bir yatirim oldugunu ve kar elde edildigini söyledigini anlatti. Çankara “Ben onlarin bu firmaya para yatirdigini görünce ikna oldum. Arkadasima 68 bin 850 dolar para gönderdim. O bu parayi saniklardan Mohammadmahdi Raoufi ve Muhammed Vael Favakhiri isimli sahislara verdi. Birkaç ay ödeme yapildi. Ancak daha sonra ödeme yapmamaya basladilar. Dolandirildigimi anladim. Saniklardan sikayetçiyim” seklinde konustu.

Müsteki beyanlarinin ardindan ara kararini açiklayan mahkeme örgüt yöneticiligi ile suçlanan tutuklu saniklar Nefise Yeganeh ve Mohammadmahdi Raoufi hakkinda, delillerin büyük oranda toplanmis olmasi ve tutuklulukta geçirdikleri süreyi göz önünde bulundurarak adli kontrol sartiyla tahliye karari verdi. Firari saniklar hakkindaki yakalama kararlarinin devamina hükmeden mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için durusmayi erteledi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan iddianamede Iran uyruklu süphelilerin dünya genelinde enerji sirketleri oldugunu, bu enerji sirketlerine yatirim yapmalari halinde üyelik durumuna ve yatirim miktarina bagli olarak yatirdiklari paranin her ay düzenli olarak yüzde 10 kar payi ödenecegi yönünde tanitimlar yaptiklari anlatilmisti. Iddianamede, süphelilerin bu tanitimlarini yaparken Basari Seminerleri ismiyle yaptiklari toplantilarin ikinci bölümünde, müstekilerin üye yapildiklari birkaç ay kar payi verilmesinden sonra internet üzerinden para kazaniyormus gibi adlarina açtiklari coin hesaplarini göstererek oyaladiklari, ödeme alabilmeleri için yeni üye yapmalari gerektigi yönünde telkinde bulunduklari, olusturduklari sistem ve saadet zinciriyle sikayetçileri zarara ugrattiklari aktarilmisti.

Saniklar Seyed Javad Jafari, Seyed Mohammad Jafari, Çetin Salman, Seyed Ehsan Jafari, Mohammad Wael Faavakhiri, Nefise Yeganeh, Fahimeh Yeganehgohar, Mohammadmahdi Raoufi ve Sajad Yar Ahmad hakkinda "suç örgütünü kurmak ve yönetmek", "tacir sifati ile hareket eden kisilerin yapmis oldugu dolandiricilik" suçlarindan 46 kez 926 yila kadar hapisle cezalandirilmalari talep edilmisti. Diger 13 sanik için ise "örgüt üyeligi" ve ‘tacir sifati ile hareket eden kisilerin yapmis oldugu dolandiricilik" suçlarindan 243 yila kadar degisen oranda hapis cezasi istenmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile