Irkçı Altın Şafak Göçmen Stantlarını Yerle Bir Etti

Yunanistan’ın başkenti Atina yakınlarındaki liman şehri Rafina’da terör estiren aralarında iki milletvekilinin de bulunduğu ırkçı Altın Şafak üyesi 50 kişilik grup, dini yortu sebebiyle kurulan pazardaki göçmen stantlarını yerle bir etti.

Altın Şafak’tan "Devletin yapmadığını biz ülke genelinde yapmaya devam edeceğiz." açıklaması geldi. Avrupa’nın ardından Yunanistan, ekonomik krizle birlikte hızla yabancı düşmanlığı ve ırkçı eylemlerin kontrolden çıktığı bir sarmala doğru sürükleniyor. Kendini devlet ve polis yerine koyan Neonazi yanlısı Altın Şafak (Hrisi Avgi), 17 Haziran seçimlerinde yaklaşık yüzde 7 oy alarak 18 milletvekili çıkarmasının ardından her geçen gün yabancılara ve göçmenlere yönelik şiddeti tırmandırıyor. Yine meydanlara inen Altın Şafak, Atina’nın 25 kilometre doğusunda yer alan liman şehri Rafina’da göçmenlere saldırdı. Altın Şafak Milletvekili Panayotis İliopoulos, önce polis ve zabıta gibi tek tek göçmenlerin izin belgeleri olup olmadığına baktı. Ardından da 50 kişilik grup, belediye tarafından kurulan panayır yerindeki göçmenlerin satış yaptığı stantları demir çubuk ve bayrak sopalarıyla yerle bir etti. Yunan sitelerinde yer alan haberlere göre Altın Şafak üyelerinin terör estirdiği saldırıyı etraftakiler seyretmekle yetindi. ‘Pembe Kart’ adlı blogda yer alan habere göre Altın Şafakçıların saldırısı sırasında polis, müdahale etmek yerine panayır yerindeki trafik akışını düzenlemeye devam etti. Şikayetler üzerine ise polis amirinin hiç bir şey yapamayacağını söylediği iddia edildi.

Pazar yerini savaş alanına çeviren Altın Şafak’tan iki milletvekili ve yaklaşık 50 kişilik grup, daha sonra Yunan bayrakları ile kilise önüne gelerek açıklama yaptı. 6 Mayıs seçimlerinin ardından Altın Şafak liderinin basın toplantısında gazetecileri ayağa kalkmadıkları için tartaklayan Milletvekili Yorgos Germeni, “Doğu Attika Altın Şafak örgütü olarak panayır yerindeki küçük satıcıların problemlerini dinledik. Yasadışı göçmenlerin belge olmadan satış yaptıklarını tespit ettik. Bunu polise şikayet ettik. Daha sonra Altın Şafak’ın yapması gerekeni yaptık.” savunmasında bulundu. Örgütün internet sayfasından yapılan duyuruda ise estirilen terörün devam edeceği açıklandı: “Altın Şafak üyeleri, olmayan Yunan devletinin uzun zaman önce yapması gerekeni yaptı. Benzer girişimler ülke genelinde sürecek.” Yunanistan’da Altın Şafak örgütü üyeleri ile sempatizanları tarafından son 3 ayda yabancılara ve göçmenlere yönelik çok sayıda saldırı olduğu basına yansımıştı. Yüze yakın göçmen, bıçak yaralamaları gibi çeşitli nedenlerle hastanelik edildi ya da dövüldü. Bazıları ise hayatını kaybetti. Zaman zaman Yunan polisinin aşırı sağ şiddete göz yumduğu iddia edildi. Şimdiye kadar yabancılara yönelik saldırıların faillerinin yakalayıp yakalanmadığı bilinmiyor.

ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ RAPORU

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Temmuz ayında hazırladığı rapora göre, Yunanistan'da artan yabancı düşmanlığı, göçmenleri sokakta yürümekten dahi korkar hale getirdi.İngiltere merkezli örgütün raporuna göre, Yunanistan'daki ekonomik kriz, göçmenlere yönelik şiddeti de artırdı. Ancak sorunun asıl sebebi yıllar boyu kötü yönetilmiş göç ve sığınma politikaları olduğu belirtilmişti.Rapordaki veriler, polis ve yargının ise göçmenlere yönelik saldırıları önlemek ve cezalandırmakta yetersiz kaldığını göstermişti. Rapor, polise giden göçmenlerin yargıya başvurmamaları konusunda baskı gördüğünü de ortaya koydu.İnsan Hakları İzleme Örgütü, yeni güvenoyu alan Yunan hükümetine ırkçı şiddeti durdurulması ve polisle yargının sergilediği ataletin kaldırılması çağrısı yaptı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile