Is Dünyasi Finansmana Erisim Saglanmasini Istiyor

Is Dünyasi Finansmana Erisim Saglanmasini Istiyor

Manisa Ticaret ve Sanayi Odasi (Manisa TSO) agustos ayi olagan meclis toplantisi gerçeklestirildi. Toplantida konusan Manisa TSO baskani Mehmet Yilmaz, "Her zaman ifade ettigimiz gibi enflasyonun düsmesi çok önemli ancak yüksek faiz oranlarinin is yapma ortamini olumsuz yönde etkilemesine de izin vermememiz gerekir. Bu nedenle is yapan, üreten, ihraç eden ve istihdam saglayanlarin ucuz finansmana erisiminin saglanmasi gerekir." dedi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odasi Meclis Baskan Yardimcisi Gencay Esendag baskanliginda gerçeklesen toplantida gündemdeki maddeler görüsülüp karara baglandi.

Toplantinin açilisinda konusan Meclis Baskan Yardimcisi Gencay Esendag agustos ayinda birçok gün ve hafta kutladigimizi ifade etti.

Toplantida söz alan Manisa Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskan Mehmet Yilmaz da, “30 Agustos Türk Milleti’nin var olma mücadelesini zaferle taçlandirmasidir. Bu destansi zaferlere imza atan, bu topraklari bize yurt yapan tüm sehitlerimize Allah’tan rahmet diler, onlari bir kez daha saygi ve minnetle yad ediyoruz” dedi.



“Orman yanginlari hepimizin cigerlerini yakti”

Konusmasinda orman yanginlarina da deginen Baskan Yilmaz, “Bu yil agustos ayi ülkemiz açisindan oldukça kurak geçti. Son günlerde yasanan orman yanginlari ise hepimizin cigerlerini yakti. Tarim sehri olan Manisa için iklim degisimleri, ormanlar, hava ve su olaylari hayati derecede önemlidir. Tarim ile ilgili politika ve stratejilerimizi yeni iklim olaylarina göre gözden geçirmemiz gerekiyor. Gelecek bes yil ve on yil için yapacagimiz projeksiyonlarimizi buna göre yapmamiz gerekir. Hem suyu hem de topraklarimizi daha etkili ve verimli kullanmamiz gerekiyor. Her geçen gün artan girdi maliyetlerini de dikkate aldigimizda, verimlilik olmazsa olmazimiz durumunda. Akilli tarimi, dijital tarimi ismine ne dersek diyelim yayginlastirarak rekabetçi hale gelmemiz lazim. Aksi takdirde tarimsal ürünlerin fiyatlarinin olusumunu, düzensiz inis çikislarini tamamen dogal gelismelere birakmamiz anlamina geliyor. Hep söylüyoruz akilli tarim ve dijital tarim en önemli hedefimiz olmali. Bu sekilde çiftçimizi ve tarim isletmelerimizi iklim degisimlerinden ve rekabetten dolayi ortaya çikacak zararlardan daha fazla koruyabiliriz” dedi.



“Is dünyasinin finansmana erisiminin saglanmasi gerekiyor”

Ekonomide yasanan gelismeler hakkinda konusan Baskan Yilmaz, “Kisaca ülkemizde ve dünyada ekonomik anlamda gelismeleri sizlerle paylasmak isterim. Avrupa bölgesinde ve Amerika Birlesik Devletleri’nde enflasyonda nispeten düsüs yasandi. ABD’de temmuz itibariyle yillik TÜFE yüzde 2,9 oldu. Malum hedefleri yüzde 2. Avrupa bölgesinde ise geçen yil bu zamanlarda yüzde 5,3 civarinda olan enflasyon yüzde 2,6 seviyesine gerilemis durumda. Yapilan degerlendirmelere göre enflasyondaki bu seyir eylül ayinda bir faiz indirimi olabilecegi yönünde. Hali hazirda AB’den ayrilan Ingiltere’nin Merkez Bankasi (BOE) ve Çin Merkez Bankasi (PBOC) faiz indirimine gitti. Çin ekonomisinde ise enflasyon ve büyüme oranlari göz önüne alinarak ekonomide bir yavaslama görülmekte. Bu durum geçen yazdan beri devam etmekte. Piyasanin canlanmasi için bu faiz indiriminin oldugu belirtilmekte. Japonya’da ise durum tam tersi. Japon Merkez Bankasi (BOJ) yüzde 0-yüzde 0,1 araliginda olan faizi yüzde 0,25 seviyesine yükseltti. Yillardir Japonya’dan düsük faizle borçlanip yüksek kazançli ülkelere giden yatirimcilar sok oldu. Adeta küçük bir deprem oldu. Basta yüzde 20 kayip yasayan nikke-225 endeksine paralel olarak dünya borsalari kisa sürede çöktü. Ülkemizde de bunun etkilerini yasadik. Neyse ki 2001 ve 2008 krizi gibi bir durum yasanmadan piyasalar yatisti. Bazi kaynaklar yasanan kaybin dünya genelinde yillik gelirin yüzde 16’si kadar oldugu yönünde. Eylül ayindan itibaren yasanacak küresel faiz indirimlerinin dünya ekonomisine biraz nefes aldiracagi düsünülmektedir. Küresel ekonomide durum böyle iken ülkemizde ekonomik gelismeler su sekilde. Merkez Bankasi besinci kez faizleri yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Temmuz ayi enflasyonu ise yüzde 61,78 oldu. Aylik oran ise yüzde 3,23 oldu. En fazla yükselis, yillik olarak yüzde 104,50 ile egitimde, aylik olarak ise yüzde 8,08 ile konut sektöründe gerçeklesti. TÜIK verilerine göre 15 ve daha yukari yastaki kisilerde issiz sayisi 2024 yili haziran ayinda bir önceki aya göre 234 bin kisi artarak 3 milyon 305 bin kisi oldu. Issizlik orani ise 0,7 puan artarak yüzde 9,2 seviyesinde gerçeklesti. Issizlik orani erkeklerde yüzde 7,6 iken kadinlarda yüzde 12,4 olarak tahmin edildi. Mali sikilastirma politikalari ve bunlarin yansimalari sonucu artan fon maliyetleri yatirimci açisindan sikintilara neden olabilmektedir. Her zaman ifade ettigimiz gibi enflasyonun düsmesi çok önemli ancak yüksek faiz oranlarinin is yapma ortamini olumsuz yönde etkilemesine de izin vermememiz gerekir. Bu nedenle is yapan, üreten, ihraç eden ve istihdam saglayanlarin ucuz finansmana erisiminin saglanmasi gerekir. Is yapanlarin finansman maliyetlerinin öngörülebilir ve düsük olmasini diliyoruz. Bu sekilde yatirim ortaminin iyilesebilecegini düsünüyoruz” diye konustu.



“Çalismaya ve üretmeye devam ediyoruz”

Manisa olarak çalismaya ve üretmeye devam ettiklerini anlatan Baskan Yilmaz, “Ilimiz açisindan dis ticaret verilerini inceledigimizde Manisa, ihracatta 2023 yilinda, 5 milyar 560 milyon dolar ile ülke siralamasinda sekizinci siradadir. TIM verilerine göre ilimizin yilin ilk yedi aylik toplam ihracati yaklasik 3 milyar dolar seviyesindedir. Günümüz sartlarini göz önünde bulundurdugumuzda sanayicilerimiz basari hikayeleri yazmaya devam ediyorlar. Bu firmalarimiz hem yerel ekonomiye katki saglamakta hem de Türkiye’nin sanayi gücünü ileriye tasimaktadirlar. Açiklanan bu sonuçlar sanayicilerimizin en zor faaliyet sartlarinda dahi ülkemize karsi olan sorumluluklarini fedakârca yaptiklarini bir kez daha bizlere göstermekte. Durmadan çalisan ve üreten tüm firmalarimizi, kiymetli üyelerimizi tebrik ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile