İşid'in Rehin Tuttuğu Peşmergeler

Irak'ın Kerkük kentinde bir araya gelen Peşmerge yakınları, terör örgütü IŞİD tarafından rehin tutuldukları belirtilen güvenlik görevlilerinin durumuna dikkati çekmek için eylem yaptı.

IŞİD'in alıkoyduğu Peşmergeleri dün demir kafesler içine koyarak Havice ilçesinde dolaştırdığı bilgisi üzerine, rehinelerin yakınları, Kerkük'ün merkezinde buluştu. Aileler, düzenledikleri protesto eyleminde "Evlatlarımızı geri istiyoruz", "Çocuklarımız serbest bırakılsın" yazılı dövizleri taşıyarak rehin Peşmergelerin, Ürdünlü pilot Muaz el-Kesasibe'nin akıbetiyle karşılaşacağından endişelendiklerini belirterek, IKBY hükümetinden konuyla ilgili girişimde bulunmasını istedi.
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yöneticilerine de seslenen aileler, IŞİD'ın elindeki yakınlarının, Kürt yönetiminin elindeki örgüt militanlarıyla takas etme yoluna gidilmesini talep etti.
Eylemde aileler adına basın açıklaması yapan İrfan İzzettin, çocuklarına en kısa zamanda kavuşmak istediklerini belirterek, "Kerkük'te Kürt, Türkmen ve Arap olmak üzere birçok milletten insan yaşıyor. Bugün Kerküklü Arapların üzerine düşen kutsal bir görev var. Bu tutsaklarımızın serbest bırakılması için kardeşçe bir destek bekliyoruz" dedi.

Havice'deki Arap aşiretleri ve reislerinin olaya müdahale edip rehinelerin kurtarılması için yardım etmelerinin önemli olduğuna vurgu yapan İzzettin, "Kürtler olarak Kerkük'ün tüm kesimlerinin, şerefini, namusunu koruduk ve korumaya devam ediyoruz. Bu nedenle de kendilerinden beklentimiz var" ifadelerini kullandı.
Oğlunun IŞİD'ın elindeki rehine olduğunu dile getiren Muhammet Mehdi ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ben Barzan Muhammet Mehdi'nin babasıyım. Kerkük'teki tüm Arap ve Müslümanlardan bir ricam var. Şu an onların elindeki Peşmerge evlatlarımızla tutsak muamelesi yapsınlar. Bu insanların serbest bırakılmaları için bir heyetin oluşmasını ve buradaki tutsaklarla takas kurmalarını istiyoruz. Özellikle Arap aşiret reislerinden bu konuya müdahale etmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bir başka rehine olduğu ifade edilen Peşmerge Muhammet'in eşi Selma Ali ise "Benim eşim Peşmergedir. Çok çatışmalara gitti ve bir daha geri gelmedi. Üç aylık kızına doymadan gitti. Bu çocuğun yetim kalmasını istemiyorum. Eşim bu ülke uğruna savaştı. Hükümetten tek isteğim eşimin bir daha evine geri dönmesidir" sözleriyle duygularını dile getirdi
Muhammet'in kız kardeşi Sirva Muhammet de, "Ben Barzan'ın kardeşiyim. Barzan bir tek benim kardeşim değil tüm halkın kardeşidir. Hükümetten talebim kardeşimin en kısa zamanda serbest bırakılmasıdır. Haftalardır kendisinde hiç bir haber alamadık. Sadece internetteki fotoğraflarda kendisini gördük. Hanımı ve bir bebeği var. Onların hatırı için serbest bırakılsın istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Kerkük'ün değişik bölgelerinde devam eden çatışmalarda IŞİD'in IKBY silahlı gücü Peşmergelerden çok sayıda kişi rehin aldığı iddia edilmişti. Daha sonra terör örgütü IŞİD rehin aldığını iddia ettiği Peşmergeleri dün demir kafesler içine koyarak Havice ilçesinde dolaştırmış ve görüntüleri bir internet sitesinde yayınlamıştı.
Terör örgütü IŞİD'in elinde kaç Peşmerge'nin olduğu IKBY yetkilileri tarafından şimdiye kadar resmi olarak açıklanmadı. Ancak, 2 Ağustos 2014 tarihinden bu yana IŞİD ile Peşmerge güçleri arasında yaşanan çatışmalarda 30'ün üzerinde güvenlik görevlisinin rehin düştüğü ileri sürülüyor. IŞİD daha önce iki Peşmergeyi kafalarını keserek infaz etmişti.
Aileler, rehin tutulan Peşmergelerin, tıpkı Ürdünlü pilot Kesasibe gibi yakılarak öldürülmesinden endişe ediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile