Isini Zamaninda Yapmayan Kamu Görevlilerine Hukuk Yolu Açik

Isini Zamaninda Yapmayan Kamu Görevlilerine Hukuk Yolu Açik

Avukat Seyit Yagmur, kamu görevlilerinin müzekkere ve yazismalara zamaninda cevap vermeleri gerektigini söyleyerek, “Ihmal sonucu olusacak zararlar görevi kötüye kullanma suçunu olusturabilir” dedi.

Kamu görevlilerini kapsayan suçlarin özgü suç olarak tanimlandigini söyleyen Avukat Seyit Yagmur, “Görevi kötüye kullanma suçu 5237 sayili Türk Ceza Kanunu’nun 257 ve devam maddelerinde düzenlenmis özgü bir suçtur. Özgü suçtan kasit ise sadece kamu görevlileri tarafindan islenebilir. Kamu görevlisi kavramindan kasit ise polis, asker, memur gibi bir idari kurulusa bagli olarak çalisan ya da seçme ve seçilme yoluyla kamu görevine katilan belediye baskanlari, muhtarlar, belediye meclis üyeleridir. Ya da geçici olarak kamu görevinde yer alan bilirkisi ya da tanik gibi kisileri kapsamaktadir. Görevi kötüye kullanma suçunun 2 ayri sekilde tezahürü söz konusudur. Bunlardan biri; görevi esnasinda görevinin gerekliliklerine kamu görevlisinin aykiri davranmasi ve ikincisi de görevini yaparken ihmal etmesi. Bu suç sorusturmasi izne tabi bir sorusturmadir, sikayete tabi degildir. Resen arastirma ilkesi var. Yani suç ögrenildigi takdirde Cumhuriyet Savciligi ilgili sorusturmayi yürütecek birim kendiliginden harekete geçmek zorunda. Ancak sorusturma yapilmadan önce ilgilinin bagli oldugu kamu kurumundan izin alinmasi gerekiyor. Bu izin alinmadan ilgilinin ifadesi dahi alinamiyor” dedi.



Kamu görevlilerinin müzekkere ve yazismalara zamaninda cevap vermesi gerektigini söyleyen Yagmur, “Suçun olusmasi için de 3 farkli unsur gerekiyor. Bunlardan ilki kamu görevlisinin ihmali davranisi neticesinde veya görevine aykiri davranisi neticesinde bir kamu zararinin meydana gelmesidir. Diger sart bu ihmali veya kasitli davranis neticesinde bir vatandasin magduriyetinin söz konusu olmasi ya da görevi kötüye kullanma suçu neticesinde bir haksiz menfaat saglanmasidir. Bu sartlar olustugu takdirde ilgili kamu görevlisi isledigi fiilden dolayi ceza alabilecektir. Hatta son dönemde Yargitay’in söyle bir karari söz konusu oldu. Tapu müdürleri mahkemeden gelen müzekkerelere süresinde cevap vermeyip, vatandasin magduriyetine sebep oldugu için böyle bir ceza ile karsi karsiya kaldilar. Bu nedenle ceza aldilar ne yazik ki. Kamu görevlilerinin bu hususta hassasiyet göstermeleri, gelen müzekkereler olsun, diger farkli kurumlardan gelen yazilar olsun bunlara süresinde cevap vermeleri gerekiyor” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile