Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarindaki faaliyet kosullarini ölçen Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi’nin Mayis 2021 dönemi sonuçlari açiklandi. Endekste esik deger olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyilesmeye, 50’nin altindaki degerler ise bozulmaya isaret ediyor.
Nisanda 56,0 olan Istanbul Sanayi Odasi Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi mayista 58,4’e yükselerek Türk imalat sanayi ihracatçilarinin talep kosullarinda belirgin bir iyilesmeye isaret etti. Söz konusu rakam, anket verilerinin basladigi Ocak 2002’den beri en yüksek degerlerden biri olarak kaydedildi ve Haziran 2006’daki rekor düzeye oldukça yakin gerçeklesti. Talepteki güçlü artisa bagli olarak, bazi ana ihracat pazarlarinin ekonomik faaliyetlerinde benzeri görülmemis yükselisler kaydedildi.
AVRUPA VE ABD’DE REKOR ARTISLAR KAYDEDILDI
Birlesik Krallik’ta üretim Ocak 1998’den beri en yüksek oranda artarken, ABD’de büyüme bundan daha da hizli gerçeklesti. Bu iki ekonomi birlikte Türk imalat ürünleri ihracatinin yaklasik yüzde 13’ünü olusturuyor. Mayis ayinda Euro Bölgesi’nin talep görünümünde de iyilesme yasandi. PMI verilerinin mevcut oldugu sekiz Euro Bölgesi ülkesinin tamaminda ekonomik büyüme nisan ayina göre ivme kazandi. Irlanda, Hollanda ve Avusturya’da rekor artislar kaydedildi. Ikinci çeyregin ortasina gelindiginde Rusya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti de talep kosullarinin çok daha güçlendigi yönünde sinyaller verdi.
Orta Dogu’da artis ve azalislar var, Latin Amerika salgin nedeniyle zorlandi
Mayista Orta Dogu’ya bakildiginda, Suudi Arabistan’da ekonomik aktivite önceki aya göre ivme kazanarak yaklasik üç buçuk yilin en hizli artisini gerçeklestirdi. Öte yandan, büyüme Birlesik Arap Emirlikleri’nde son üç ayin, Katar’da ise son 11 ayin en düsük düzeylerine geriledi. Misir ve Lübnan’in üretiminde ise düsüs kaydedildi. Latin Amerika’nin bazi bölgeleri Covid-19 salgininin etkilerine bagli olarak zorlanmaya devam etti. Kolombiya’nin üretiminde sert düsüs kaydedilirken Meksika belirgin bir sekilde daralma bölgesinde kaldi. Brezilya’nin istikrar yakaladigina yönelik bazi isaretler gözlendi, ancak bu ülkede de talep kosullari hafif ölçüde bozulmaya devam etti.
ASYA, SALGININ SIDDETLENMESINDEN OLUMSUZ ETKILENDI
Hindistan’da son dönemde siddetlenen salgin, ekonomik aktivitenin daralmasina yol açti ve bu gelisme sekiz aylik büyüme dönemini sona erdirdi. Diger Asya ekonomileri de salginin siddetlenmesinden olumsuz etkilendi ve bu durum çogu ekonomide büyüme hizinin yavaslamasina ya da üretimin daralmasina yol açti.
Istanbul Sanayi Odasi Türkiye Ihracat Iklimi Endeksi hakkinda degerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, sunlari söyledi: “Türk imalat sektörünün ihraç ürünlerine yönelik talep açisindan kitadan kitaya degiskenlik gösteren bir tablo söz konusu. Avrupa ve Kuzey Amerika’da aktivite güçlü sekilde artiyor. Söz konusu artis, kisitlamalarin gevsetilmesine ve basarili asi kampanyalarina bagli olarak birçok ülkede benzeri görülmemis düzeylerde gerçeklesiyor. Bu gelismeler, mayista ihracat ikliminin rekor seviyelere yaklasan bir iyilesme göstermesinde belirleyici oldu. Öte yandan, Covid-19 salgininin siddetlendigi Güney Amerika ve Asya’nin zorlanmaya devam etmesi, en azindan yakin dönem için bu bölgelerdeki talebin baski altinda kalabilecegine isaret ediyor.”
-IHA-
ISO Türkiye Ihracat Iklimi Endeksi Mayista 58,4'E Yükseldi
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarindaki faaliyet kosullarini ölçen Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi, mayista 58,4’e yükselerek Türk imalat sanayi ihracatçilarinin talep kosullarinda belirgin bir iyilesmeye isaret etti. Endeks, anket verilerinin basladigi Ocak 2002’den beri en yüksek degerlerden biri olarak kaydedildi ve Haziran 2006’daki rekor düzeye oldukça yakin gerçeklesti.