Isparta'da 400 Yildir Süren 'Geleneksel Kurban Indirme Gelenegi' Gerçeklestirildi

Isparta'da 400 Yildir Süren 'Geleneksel Kurban Indirme Gelenegi' Gerçeklestirildi

Isparta’nin 400 yillik bir geçmisine sahip "Geleneksel Kurban Indirme Gelenegi" renkli görüntülerle gerçeklestirildi.

Isparta’nin 400 yillik bir geçmisine sahip Geleneksel Kurban Indirme Gelenegi, Isparta Belediyesi öncülügünde gerçeklestiriliyor. Asirlardir süre gelen gelenege göre kurban bayramindan yaklasik 40 gün önce alinan kurbanliklar çobanlara belli bir ücret karsiligi teslim edilerek Gökçay Mesireliginin arkasinda bulunan daglarda bakiliyor. Gelenege göre kurban bayrami öncesinde küçükbas hayvanlar gerçeklestirilen törenle kurban sahiplerine teslim ediliyor.

Gökçay Mesireligi alaninda müzik dinletisiyle baslayan tören, halk oyunlari gösterisi ile devam etti. Gösterilen ardindan programda konusan Isparta Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen asirlardir süregelen gelenegin öneminden bahsederek, “Çocuklarimiz bugünleri hatirlayarak ileriki zamanlarda bu güzellikleri yasamak için onlarda emek vereceklerdir. Ben görüyorum ki bu küçücük çocuklar buralarda dolastigi zamanlarda ben de bu bahçelerde dolasan biriydim. Hemen iki bahçe ötede bizim bahçemizdi o bahçemizde çok zamanlar geçirdik. Kurbanliklar inerken burada aldigimiz o zevkleri hiç unutmadik. Bugünler tabii ki bizlere ne kadar mutluluk veriyorsa, biz de bugün o çocuklarimizin ayni mutlulugu yasamasi istegindeyiz. Bizim kültürümüz, geleneklerimiz çok güzel seyler bizlere ögretti. Biz geçmisimizi bilemezsek, kültürümüzü, gelenegimizi, örf ve adetlerimizi takip edip bizden sonraki nesillere birakamazsak biz bu da çok büyük bir hata yapmis oluruz. Biz yapalim bizden sonrasi devam ettirsin” dedi.



"Bizim çok degerli bir geçmisimiz var"

Kültür gelenek ve göreneklerimizin önemine deginen Basdegirmen, “Bizler kültürümüzle, örf adetlerimizle, geleneklerimizle daha önemlisi tarihimizle devlet millet oluyoruz. Geçmisi olmayanin gelecegi olmaz derler. Bizim çok degerli bir geçmisimiz var. Yüzyillar öncesinden beri farkli etkinliklerle biz bugünlere gelmisiz. Insallah bundan sonra da bu güzelligi sizlerle beraber devam ettirecegiz ve çocuklarimiz da bir gün olacak geçmis yillari hatirladigimiz gibi onlarda bugünleri hatirlayacaklar” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Isparta Muhtarlar Dernegi Baskani Gökhan Büyükleblebi tarafindan Baskan Basdegirmen’e tesekkür plaketi verildi.

Isparta Belediyesi öncülügünde Doganci ve Keçeci Mahalle Muhtarliklariyla birlikte Gökçay’dan baslatilan etkinlik kurbanlarin Keçeci Mahallesine indirilmesi ve dualarin yapilmasiyla son buldu. Gökçay Mesirelik alanindan baslayan törene Isparta Valisi Aydin Barus, Isparta Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen, Belediye Baskan Yardimcisi Ugur Büyükçulcu, oda baskanlari, mahalle muhtarlari, sivil toplum kurulusu temsilcileri ve çok sayida vatandas katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile