Hollanda basını İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamaya yer verdi. Açıklamada, 'iki tarafın ülkeler arası ilişkilerin normalleştirilmesi, elçilerin geri dönmesi ve İsrail askerlerine yönelik adli kovuşturmaların iptal edilmesi için anlaştığı ' belirtildi.
Açıklamaya göre, İsrail, yardım gemisinde hayatını kaybeden, biri ABD vatandaşı 10 Türk'ün ailelerine tazminat vermeyi de kabul etti.Hollanda basını Netanyahu'nun açıklamasını şu şekilde yer verdi: 'Can kaybına yol açan her hata nedeniyle Türk halkından özür diliyorum. Her türlü tazminata ödemeye hazırız. '
Gazze'ye yönelik İsrail ablukasını yarıp Filistinlilere insani yardım götürmeye çalışan gemilere İsrail komandolarının 31 Mayıs 2010'daki müdahalesinde biri ABD vatandaşı 10 Türk hayatını kaybetmişti. Türkiye, İsrail ile asgariye indirdiği ilişkilerini canlandırma için özür dilenmesini, tazminat ödenmesini ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılmasını şart koşmuştu.
Gelişme ABD Basınında Geniş Yankı Buldu
İsrail'in Mavi Marmara saldırısından dolayı Türkiye'den özür dilemesi Amerikan basınında geniş yankı buldu.
CNN televizyonu, gelişmeyi son dakika olarak duyururken, İsrail'in özrü, birçok gazetenin internet sitesinde de manşet haberler arasında yer aldı.
CNN'in haberinde, Erdoğan-Netanyahu telefon görüşmesinin, Netanyahu'nun, İsrail'den ayrılışının hemen öncesinde ABD Başkanı Barack Obama ile Ben Gurion Uluslararası havaalanında yaptığı görüşme sırasında düzenlendiği belirtildi.
Haberde, bu gelişmenin, her iki ülkenin müttefiki olması itibariyle ABD için önem taşıdığına dikkati çekildi.
Washington Post gazetesi de, gelişmeyi internet sitesinin ilk sırasına yerleştirdi. Gazete, Obama'nın, Erdoğan ile Netanyahu arasındaki telefon görüşmesini organize ederek, İsrail'den, ''yıllardır barıştırmaya çalıştığı iki bölgesel gücü bir araya getirdikten'' sonra ayrıldığını yazdı.
Gazetenin haberinde, Obama'nın, Mavi Marmara saldırısından bu yana, Netanyahu'dan bu tür bir özür yayınlamasını istediği, ancak Netanyahu'nun bugüne kadar bunu reddettiği belirtildi.
Habere göre, Obama ile seyahat eden Amerikan yönetiminden üst düzey yetkililer, Obama'nın hafta içindeki görüşmeleri sırasında Netanyahu'ya, Erdoğan'a telefon açmasının önemini dile getirdiğini söylediler.
Los Angeles Times gazetesinin haberinde de, Netanyahu'nun, Obama'nın yanında Türkiye'den özür dilemesinin, iki eski müttefik arasında diplomatik ilişkilerin tekrar normale dönmesinin yolunu açtığı kaydedildi.
USA Today de, konuyla ilgili haberinde, İsrail Başbakanı'nın, Obama'nın çağrısı üzerine Türkiye'den özür dilediğine işaret edilerek, görüşmeyi Obama'nın ayarladığına ve görüşme yapılırken de Netanyahu'nun yanında olduğuna değinildi.
İsrail'in özrü dünya basınında
Hollanda'da yayın yapan "De Volkskrant" ve "NRC Handelsblad" gazeteleri İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Türkiye'den Gazze'ye giden Mavi Marmara gemisi baskını için özür dilemesini 'ikili ilişkiler normalleşiyor' başlığı ile okuyucularına duyurdu.