İstanbul için ürküten senaryo

İstanbul için ürküten senaryo

İstanbul'daki en kötü deprem senaryosuna göre kıyılarda oluşması en büyük dalga yüksekliği 5,5 metreyi bulacak, dalgalar 10 kilometrelik kıyı şeridini etkileyecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yaptığı çalışmadaki en kötü deprem senaryosuna göre; deniz altındaki heyelanların hareketine bağlı olarak kıyılarda oluşması olası en büyük dalga yüksekliği 5,56 metre olacak. Yapılan modelleme çalışmasına göre; en yüksek dalganın ulaşacağı kıyı bandı İstanbul’un doğusu ve kıyıya paralel olarak 10 kilometrelik kıyı çizgisi (Kadıköy-Tuzla arası) olarak tespit edildi. Tsunami dalgasının kıyılara erişme zamanı 8 dakika, kıyılarda ilerleme mesafesi ise 150 metreden az olarak hesaplandı.

İBB verilerinden derlenen bilgilere göre, kenti deprem riskine hazırlamak için yapılan çalışmalar kapsamında, deprem dönüşümü için 439.39 milyon TL, itfaiye araçları için 230 milyon TL, Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) için 54 milyon TL, Avrupa ve Anadolu yakası mikrobölgeleme rapor ve haritaları, deprem tehlike ve tsunami tehlike haritaları için 52 milyon TL, acil durum haberleşmesi için 14,6 milyon TL ve diğer çalışmalarla birlikte toplam 1 milyar 19 milyon TL harcama yapıldı. Bina güçlendirme, scada projesi, doğalgaz kesme cihazları, heyelan ve faylar, yer mühendislik veri tabanı ve zemin sınıflama çalışmaları, yer hareketini algılayan cihazlar, sismoloji çalışmaları, deprem hasar tespit yazılımı, gaz kesme vanaları, bina tarama ve kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştirildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile