İzmir Su Ürünleri Osb’nin Yol Haritası Çizildi

İzmir Su Ürünleri Osb’nin Yol Haritası Çizildi

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi’ni, sadece balık üreticilerini değil tüm sektörü kapsayan bir yapıyla hayata geçireceklerini açıkladı.


Türkiye’de bir ilk olacak ‘Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi’ kurmak için çalışmalara başladıklarını açıklayan Demirtaş, ilk müteşebbis heyet toplantısını gerçekleştirdiklerini ve projenin hızla hayata geçmesi için yapılacak çalışmalar hakkında yol haritasını çizdiklerini ifade etti.

Bölgenin tam adının, “İzmir İli Su Ürünleri Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” olacağını belirten Demirtaş, “Üreticilerin yanı sıra tedarikçilerin de dahil olduğu, depolama ve personel konaklama alanlarının da yer aldığı geniş bir tabana yayılan OSB hedefliyoruz. Dünya rekabet dünyası. Ancak şu anda sektörün yapısının dağınık olması, verimliliği ve rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. OSB ile birlikte, üretimde verimlilik ve kar artışının sağlanması, maliyetlerin düşürülmesi ve bürokrasinin azalması sektörün rekabet gücünü de arttıracaktır. Bunlar Türkiye’de bir ilki temsil edecek. Ama bunun dışında da sektör için pek çok yeniliğin başlangıcı olacak. Katma değeri yüksek ürünler üretilmesini de hedefliyoruz” diye konuştu.

PROJEYİ ANLATMAK İÇİN BELEDİYE VE BAKANLIKLA GÖRÜŞÜLECEK
Ekim ayında gerçekleştirdikleri toplantıda belirlenen 7 kişilik müteşebbis heyetin daha geniş bir yapıya kavuşturularak 15 kişiye çıkartılacağını söyleyen Demirtaş, “Amacımız, sektörle ilgili tüm faaliyetleri aynı yapı içinde bir araya getirmek. Bu nedenle müteşebbis heyeti de genişleteceğiz. Projemizi anlatmak için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu’yu ziyaret edeceğiz. Sayın Kocaoğlu’nun yer seçimi konusunda önerilerini alarak desteğini isteyeceğiz. 2009 yılında yayınlanarak yürürlüğe giren Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği kapsamında su ürünleri ile ilgili bir ibare bulunmuyor. Bu nedenle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu’yu ziyaretimiz sırasında da, projemizin sektöre ve ekonomiye sağlayacağı faydaları ile mevzuat değişikliği konusunda önerileri içeren bir dosya sunarak destek isteyeceğiz. Tüm temasları Kasım ayı içinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

SEKTÖRÜN TÜM İHTİYAÇLARI BELİRLENECEK
Sektörün ihtiyaçları, yatırım potansiyeli, OSB konusundaki değerlendirmeleri, OSB’nin yeri ve arazi büyüklüğü ile ilgili bir çalışma yapılacağını belirten Demirtaş, “Sektörde faaliyet gösteren tüm firmalara duyuru yapacağız. Ayrıca, İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Girenes koordinatörlüğünde, ayrıntılı bir araştırma yaparak sektörün ihtiyaçlarını belirleyeceğiz” dedi.

Üretim yapılan mevcut yerlerin potansiyel su üretim alanı olarak belirlendiğini ve koordinatlarının çizildiğini anlatan İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Girenes, “Firmaların üretim yaptıkları alanlar denetleniyor ve kiralarını ödüyorlar. Bu konuda bir sıkıntımız yok. Ancak asıl sıkıntı karada başlıyor. Depo ve personelin kalacağı yer gibi konularda sıkıntı var. Bununla birlikte sektörün birçok paydaşı var. Strafor, ağ, ilaç, işleme tesisleri gibi. Tedarikçilerin de dahil olduğu bir yapıyla tüm sektörü kapsayacak bir bölge istiyoruz. Tüm bunların bir arada olması sektörün izlenebilirliğini de kolaylaştırır. Firmalar tüm ihtiyaçlarını OSB içinden giderebileceği için çok büyük bir kolaylık olur” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile