İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara Açıklaması

Kruvaziyer turizmde payını hızla artıran İzmir'in uyguladığı modelin Karadeniz limanlarına da taşınması amacıyla İzmir'de Uluslararası Karadeniz Kruvaziyer Turizm Konferansı düzenlendi.

İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Karadeniz Dernekleri Konfederasyonu ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen konferansta, dünyada geçen yıl 16 milyon kişinin kruvaziyerlerle seyahat ettiğini ve 35 milyar dolarlık bir pazarın oluştuğunu söyledi.

Türkiye'nin Akdeniz çanağında Mısır ile bu alanda en hızlı büyüyen ülke olduğunu ifade eden Kara, bir kruvaziyer yolcusunun ortalama günlük 100-150 dolar para harcadığını, Yunanistan'ın yıllık 7 milyar dolar kazandığını, Türkiye'nin ise henüz 1,5 milyar dolar seviyesinde kaldığını bildirdi.

Türkiye'ye geçen yıl 2 milyon 200 bin kruvaziyer yolcunun geldiğini, Kuşadası, İstanbul ve İzmir'in en çok ziyaret edilen limanlar olduğunu belirten Kara, gelen yolcu sayısı bakımından Karadeniz'in yüzde 1'in altında kaldığını, Sinop ve Trabzon limanlarında hareketlilik olsa da çok düşük kaldığını ifade etti.

Karadeniz'de kruvaziyer turizmin gelişmesi için Karadeniz Kruvaziyerler Birliği'nin işlevsel hale getirilmesi gerektiğini anlatan Kara, şöyle konuştu:

''Meryem Ana Evi olmasaydı bölgemizde inanç turizmi olmazdı. Aynı şekilde Karadeniz kıyıları için de cazibe oluşturulması gerekiyor. Bu kıyılarda birçok zenginliğimiz var. Bunları dünyaya yaymak zorundayız. Örneğin bölgenin cazibesinin artırılması için bir Nuhun Gemisi replikasının yapılması yararlı olacaktır. Bu olay bu coğrafyada gerçekleşmiş. Böyle bir kültürel değerden ve tarihi realiteden yararlanmak gerekiyor. Ayrıca liman kentlerimizin doğal güzelliklerini göstermek için yapılacak turizm yatırımları kapsamında temalı parklar, telesiyej ve gezi trenleri gibi projelerin gündeme gelmesi gerekiyor''

-Sinop-Kırım inisiyatifi-

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Safi ise İzmir'in kruvaziyer turizmde elde ettiği başarının Karadeniz limanları için bir model olabileceğini belirtti.

Bu kapsamda KEİPA'nın aktif bir çalışma yaptığını, Karadeniz'de yat turizmini geliştirme çalışmalarına son olarak kruvaziyer turizmin de eklendiğini ifade eden Safi, KEİPA'nın 20. kuruluş yıldönümü kapsamında üye 12 ülkenin başbakanlarının Mayıs ayında İstanbul'da biraraya geleceğini, bu zirvenin altını dolduracak önemli ayaklardan bir tanesinin de kruvaziyer turizminin olacağını kaydetti.

Bu zirve sırasında İstanbul'dan büyük bir kruvaziyer geminin Karadeniz'e geçmesinin sembolik olarak anlamlı olabileceğine işaret eden Safi, ''Haziran ayında Sinop ve Kırım arasında bir inisiyatif başlatmak istiyoruz. Tarihi belli değil ama Kırım başbakanı ile bizim Başbakan yardımcımızın katılacağı bir organizasyon yapılacak. Kruvaziyer turizm bunun bir alt ayağı olabilir'' dedi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı ise İzmir ile Kuşadası'nın kruvaziyer gemiler çekme yarışına girdiğini, bu yarışın çok sevindirici olduğunu, artık bu yarışa Karadeniz'in de katılmasının zamanının geldiğini ifade etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile