İzmirli Firmalar Büyüyemedikleri İçin İhracatta Geriliyor

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Başkanı İlknur Denizli, ilin 1996-2010 döneminde ihracatta iyi bir performans gösteremediğini söyledi.

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Başkanı İlknur Denizli, ilin 1996-2010 döneminde ihracatta iyi bir performans gösteremediğini söyledi. Denizli, 15 yıl önce ihracat sıralamasında İstanbul’dan sonra ikinci sırada bulunan İzmir’in 2001‘de üçüncülüğe, 2010‘da dördüncülüğe gerilediğini belirtti. Türkiye’nin ihracatla büyüdüğüna dikkat çeken Denizli, İzmir’in de büyümesi için ihracat artışında geri kalmaması gerektiğini ifade etti.

İlknur Denizli, İZSİAD’ın düzenlediği “1996-2010 Yılları Arasında İzmir’in İhracat Performansının İstatistikî Verilerle Analizi” konulu raporu açıkladı. Şehrin son yıllarda ihracat rakamlarında iyi bir performans yakalayamadığını belirten Denizli, bunda İzmirli firmaların büyüyemeyerek "güdük" kalmasının etkisi bulunduğunu dile getirdi. İzmir’in 2010’da ihracat artışında Türkiye ortalamasını yakalayamadığına dikkat çeken İZSİAD Başkanı, Bursa’dan sonra Kocaeli’nin de İzmir’i geçtiğini belirtti. Denizli’nin verdiği bilgiye göre 1996 yılında ihracatı İzmir’in yarısından az olan Bursa, 2001‘e kadar ciddi bir sıçrama yaparak ikinciliğe oturdu. O tarihten beri sıralamadaki yerini korurken yine 1996‘da İzmir’in 6‘da 1‘i kadar ihracat yapan Kocaeli, 2010‘da açık ara öne geçti. Son 15 yılda ihracatını 19,2 kat arttırarak üçüncü sıraya yerleşirken İzmir sadece iki kat arttırabildi.

İZSİAD’ın raporuna göre Türkiye ihracatının yüzde 95’ini 22 il yapıyor. Son 15 yılda en çok ihracat yapan iller sıralamasında önemli değişiklikler oldu. Bu süreçte İstanbul açık ara birinciliğini korurken dokuz il sıralamada yukarı çıktı, sekiz il geriledi. Listedeki iller arasında en yüksek performansı gösteren Manisa, sekiz basamak birden yükselerek yedinci sıraya yerleşti. 1996 yılında listede olmayan Şırnak, Mardin, Kahramanmaraş ve Aydın da ihracatını artıranlar arasında yer aldı.

İZSİAD Başkanı Denizli, İzmir’in ihracatta geri kalmasında, teşvikte 1. sırada bulunmasının etkili olduğu iddialarına katılmıyor. Bursa ve Kocaeli’nin de teşvikte aynı bölgede olduğuna dikkat çekerek, dördüncü bölgedeki illerde ihracat artışı olmadığını Giresun örneğiyle vurguluyor. İstanbul Sanayi Odası‘nın "İlk 500 Sanayi Kuruluşu" listesinde bulunan İzmirli firma sayısının da gerilediğini belirten İlknur Denizli, TÜBİTAK’ın ar-ge teşviklerinden yeteri kadar yararlanamadıklarına dikkat çekti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile