İznik Roma Tiyatrosu İçin Ek Ödenek Talebi

İznik Roma Tiyatrosu İçin Ek Ödenek Talebi

Bursa İl Özel İdaresi tarafından 200 bin lira ödenek ile 24 Kasım 2011'de temizlik çalışmalarına başlanan İznik Antik Roma Tiyatrosu'nda sona yaklaşılıyor.

Alkoliklerin mekanı haline gelen İznik Antik Roma Tiyatrosu'nunun ayağa kaldırılması için ek ödenek istendi.Roma Dönemi'ne ait Anadolu'da ayakta kalan nadir tiyatrolardan biri olan İznik Antik Roma Tiyatrosu'na, Bursa Valisi Şahabettin Harput’un talimatıyla İl Özel İdaresi tarafından çevre temizliği ve güvenliği için çıkarılan ödenek sayesinde Roma Tiyatrosu gün yüzüne çıkıyor. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, Özel İdare Kültür ve Turizm Daire Başkanı Mustafa Muharrem Tüfekçi ve İznik Özel İdare Müdürü Ali Osman Toy ile birlikte yapılan çalışmaları yerinde inceledi.İl Özel İdare Genel Sekreteri Bilal Çelik, bölgenin tek tiyatro eseri olan Roma tiyatrosuna sonradan Bizans Dönemi ve Osmanlı Döneminde de üzerine eklemeler yapıldığını belirtti.

Roma Tiyatrosunda şuanda kazılar yapıldığını anlatan Bilal Çelik, yapılan çalışmalar ile önemli bir eserin gün yüzüne çıkarılacağını söyledi.

İznik Müze Müdürlüğü ve Üniversiteden Öğretim Üyelerinin burada çalışan ekiple birlikte toprak altında bulunan bir çok yeniliği günü yüzüne çıkardıklarını anlatan Bilal Çelik, "Çok da bilinmeyen tiyatronun bölümleri yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Öncelikle kazı çalışmaları yapılarak zaman içinde toz toprakla dolmuş olan tiyatronun etrafı temizlenip ortaya çıkaracak. Daha sonradan da restorasyon çalışmaları devam edecek." dedi.

Şu ana İl Özel İdaresi’nin destekleari ile çalışmaların belli bir noktaya geldiğini anlatan Çelik, "Ama bugün burada geldiğimizde gördük ki biraz daha ödeneğe ihtiyaç var. Ödenek için konuyu bir kez daha masaya yatıracağız ve başta İl Genel Meclisimizin de desteği ile elimizden geleni kültür mirasımız için yapmaya çalışacağız." şeklinde anlattı.İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu da, tiyatroda ki çalışmaların 24 Kasım 2011 tarihinde başladığını hatırlatarak, "Özel İdare bütçesinden aktarılan 200 bin TL’lik bir ödenek ile başladık. Bu ödenek yakın zamanda bitmek üzere. O yüzden eğer bize ilave ödenek zamanında gelirse hiç kesintisiz burayı tamamen temizleme ve restorasyon çalışmasına hazır hale getirmeye hedefliyoruz." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile