İZTI, Sakız’a “Roket Savaşı” Etkinliğine Gidiyor

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Yunanistan’ın Sakız Adası’nda 50 yıldır 14 Nisan gecesi düzenlenen “Roket Savaşı” etkinliğine katılmak üzere komşu adaya gidiyor.

Paskalya şenlikleri kapsamında düzenlenen Roket Savaşı etkinliği için Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lambrinoudis’in daveti üzerine gittiklerini söyleyen İZTO Ekrem Demirtaş, “Artık önyargıları büyük ölçüde aştık. 1992 yılından bu yana yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda bu noktaya geldik. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri geliştirmek için yola çıktığımızda, Yunanlı dostlarımız bize ‘siga siga’ (yavaş yavaş) diyordu. Şimdi, ‘daha çok işbirliği’ diyorlar” diye konuştu.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla 20 yıldır yoğun çaba gösterdiklerini söyleyen Demirtaş, şunları kaydetti: “Ticari ilişkileri geliştirebilmek için öncelikle önyargıları aşabilmek için çalıştık. Bugün geldiğimiz noktadan çok memnunuz. Sakız Belediyesi, Roket Savaşı Şenliği’ni Türkiye’de tanıtmak için Türkçe afiş ve broşür hazırlayıp İzmir’de tanıtım toplantıları düzenledi.

20 yıl önce bu tabloyu hayal dahi edemezdik. Bizim Ege’de daha çok barışa daha çok paylaşıma ihtiyacımız var. Sakızlı dostlarımız kendileri için önemli olan bu kutlamalayı bizimle paylaşmak istediler. Biz de onların davetini kabul edip, 110 kişilik heyetle kutlamalara katılıyoruz. Ege’yi, bir dostluk ve barış denizi haline getirerek, dantel gibi örmek istiyoruz.” Demirtaş, Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Theodoros Tsakiris’in, Paskalya Şenlikleri haftasında Türklere vizede kolaylık sağlanması için çalışmalar yaptığını da hatırlattı.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki meselelerin yıllardan beri devam ettiğini ancak, sivil inisiyatifin devreye girmesiyle iki ülke arasındaki 200 milyon dolarlık ticaret hacminin, 4 milyar dolara çıktığını belirten Demirtaş, “Turizm, taşımacılık, lojistik, gıda, mobilya ve daha birçok sektörde işbirliği şansımız çok fazla. Geçmişi geçmişte bırakarak birlikte geleceğe bakmamız gerektiğini her zaman dile getirdik. İki ülke arasındaki ticaret hacmini bu noktaya taşıyabilmek için çok çalıştık. Hala da çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki potansiyel ticaret hacmimiz 10 milyar dolar” dedi.

ROKET SAVAŞI NEDİR?

Sakız Adası’nda, Paskalya kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Roket Savaşları, 150 yıl önce iki kilise arasındaki taşlı kavgadan çıktı. Sakız Adası’ndaki Vrondados kasabasındaki Agia Erithiani ve Agios Markos kiliselerinin barışmasının ardından, her yıl kutlama şekline dönüştü. Paskalya bayramında, kasabadaki sakinleri arasında yapılan roket savaşı, Vrondatos’u dünyaca tanınan bir yer haline getirdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile