Japon Deprem Uzmani Moriwaki Açiklamasi 'Kuzey Ve Güney Anadolu Fay Hattinda Deprem Olabilir'

Japon Deprem Uzmani Moriwaki Açiklamasi 'Kuzey Ve Güney Anadolu Fay Hattinda Deprem Olabilir'

Siirt Üniversitesi’nde “Siirt Uluslararasi Yeni Nesil Gençlik Söylesileri ve Deprem Sempozyumu"na katilan Japon yüksek insaat mühendisi, mimar ve deprem uzmani Yoshinori Moriwaki, "Hatay depreminden sonra Kuzey ve Güney Anadolu fay hattinda deprem olabilir’’ dedi.

Üniversitenin Ilahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Siirt Uluslararasi Yeni Nesil Gençlik Söylesileri ve Deprem Sempozyumu"na konusan Yoshinori Moriwaki, Siirt’in birinci derece deprem bölgesinde yer aldigini fakat kentte 7’den büyük bir depremin yasanmayacagini belirterek bundan sonra da kentte büyük bir deprem beklenmedigini söyledi.

Bati Anadolu üzerinde uzun zamandir deprem olmadigina deginen Moriwaki, burada deprem olmayacak anlamina gelmedigini ifade etti.

"Türkiye’de nerede deprem bekliyoruz diye soracak olursaniz, Hatay depreminden sonra Kuzey ve Güney Anadolu fay hattinda deprem olabilir" diyen Moriwaki, "Siirt hem 1. hem de 2. deprem bölgesi kusagindadir.

1800lü yillarda Siirt’te 6 siddetinde deprem oldu. 2021 ve 2023 yilinda da deprem oldu. Fakat 7 siddetinde deprem olmadi, olacagini beklemiyoruz. Hatay’da yasanan depremden sonra fay hatti rahatlamis görünüyor. Sizler deprem esnasinda dua ediyorsunuz. Fakat önceden depreme dayanikli ve düzgün yapilar insa etmelisiniz. Çünkü dürüst ve düzgün yapilar olsa binalar çökmeyecek. Türkiye’de olan fay hatti Japonya ile ayni. Türkiye’de bizler gibi saglam ve düzgün yapilar yapmasi lazim" dedi.

Deprem egitimlerine deginen Moriwaki, Japonya’da en az ayda bir kere deprem tatbikati yapildigini, Türkiye’de bunun senede bir yapilmasinin dogru olmadigini, sürekli tekrarlayici olmasi gerektigini vurguladi. Siirt kültürünü begendigini belirten Moriwaki, "Fistik ve bali Japonya’ya götürmek istiyorum. Fistigi çok severim her zaman yerim. Sabah kahvaltida mutlaka bal yerim. Dün dolma yedim ve çok begendim. Yumurta kabugunun içinde ki dolmada çok lezzetliydi" ifadelerinde bulundu.

Program, Moriwaki ile çekilen hatira fotograflari ile sonra erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile