Japonya'nın Tartışmalı Yasukuni Tapınağı

Pekin yönetimi, Japon bakanların tapınak ziyaretine tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın, iki Japon bakanın tartışmalı Yasukuni Tapınağı'na yaptığı ziyareti şiddetle kınadığı bildirildi.

Şinhua ajansının haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, düzenlediği basın toplantısında, 'Japonya Kabine'sinden bakanların savaş suçlularını şereflendiren ve saldırı savaşını güzel gösteren Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmesi Japonya'nın geçmişindeki tarihi bir meseleye bir kez daha hatalı yaklaştığını göstermiştir.' dedi.

Tokyo yönetiminin geçmişteki saldırgan tarzıyla şimdi dürüstçe yüzleşmesi ve benzer meselelerde sorumluluk alması gerektiğini ifade eden Sözcü Lu, Japonya'nın somut hamleler yaparak Asya'daki komşularının ve uluslararası toplumun güvenini kazanmasının önemini vurguladı.

Japonya İçişleri ve İletişim Bakanı Sanae Takaiçi ve 2020 Tokyo Olimpiyatları'ndan Sorumlu Devlet Bakanı Tamayo Marukawa'nın ziyaretiyle ilgili konuşan Lu, 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 71. yıl dönümünün kutlandığı Japonya'da Başbakan Şinzo Abe'nin, Yasukuni Tapınağı'na gönderdiği adak ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Eylül ayı başında Çin'de toplanacak G-20 zirvesinde iki ülke liderinin bir araya gelmesi bekleniyor.

- Yasukuni Tapınağı

Japonca'da 'Barış Ülkesi' anlamına gelen 'Yasukuni' Tapınağı 1869'da inşa edilmişti.

Şinto inanışına göre tapınak, savaşlarda 'ülkesi için kendini feda etmiş 2 milyon 446 bin kişinin kutsanmış ruhuna' ev sahipliği yapıyor.

Tapınak keşişleri, 1978'te İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya'nın başbakanlığını yapan ve savaşın ardından suçlu bulunarak idam edilen Hideki Tojo ile 13 adamını gizlice kutsal kabul etmişlerdi.

Japonya'nın en uzun süre tahtta kalan ve 1989'da hayata veda eden İmparatoru Hirohito, keşişlerin 14 savaş suçlusunu 'kutsal' kabul ettiğini öğrendikten sonra bir daha Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmemişti. Hirohito'nun oğlu İmparator Akihito da tapınağı ziyaret etmiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile