Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Sultanhisar'da Toplandı

Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Toplantısı yoğun bir katılım eşliğinde Nysa Otel'de yapıldı.

Sultanhisar Nysa Otel'de yapılan Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Toplantısına Aydın Valisi H. Avni Coş, MTA Genel Müdürü Mehmet Özer, Genel Müdür Yardımcısı Hayrullah Dağistan, Aydın Milletvekilleri Ertuğrul Kumcuoğlu, Mehmet Erdem, Ahmet Ertürk, Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, Sultanhisar Kaymakamı Orhan Mardinli, Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, JKBB Birlik Başkanı ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Birlik üyesi il, ilçe ve belde belediye başkanları, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Nazilli Emniyet Müdürü Abdullah Günal, Nazilli Ticaret Odası Başkanı A. Gültekin Kılınç ve işadamlarının katılımı ile yapıldı.
Toplantıya ev sahipliği yapan ve açılış konuşmasını yapan Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal; "Jeotermal amaçlı birliğimizin bugün yapılmakta olan bu toplantısının ülkemiz jeotermal potansiyelinin yüzde 80'ine sahip Aydın ilinde yapılmakta olması ayrıca anlamlı olmuştur. Aydın ilimizin karakteristiği olan Menderes ovası bir graben havzasıdır. Menderes grabeni olarak literatürde yer alan bu bölgemiz çok zengin jeotermal potansiyele sahiptir. Temiz enerjinin temininde, seracılığa dayalı özellikle gıda üretiminin sağlanmasında ve diğer entegre jeotermal tesislerin işletilmesinde kullanılan jeotermal kaynakların ayrı ve vazgeçilmez bir önemi vardır. İlimiz pamuk üretiminde kaybettiği ekonomik trendi, eğer doğru yönetebilirsek jeotermal konusunda yakalama şansına sahip olacaktır. Jeotermal kanununa göre ruhsatların sahiplenilmesinde ve jeotermal su kullanımında belediyelerimiz hiçbir imkana sahip bulunmamaktadır. Bölgenin gelişmesi belediyelere jeotermal su tahsisi sayesinde mümkün olabilecektir. Kanunda bu yönde yapılacak değişiklikler ve entegre uygulama yönelik yeni imkanların oluşturulması sayesinde arzu edilen noktaya gelebileceğimizi düşünmekteyim. Bu konuda MTA genel müdürümüzden ve diğer yetkililerden konunun çözümlenebilmesi için katkılarını beklemekteyiz. Bu konuyla ilgili olarak emek vermemiz gereken hususlar bulunmaktadır. Yöre halkımızın jeotermal akışkanın üretime dönük olarak kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi, sanayici ve işadamlarımızın bu bölgede yatırıma yönelmelerinin teşvik edilmesi, en önemlisi ise mevcut yasa ve yönetmeliklerde yapılacak yeni düzenlemelerle yerel yönetimlerin jeotermal kullanım imkanlarının arttırılmasıdır. Bu bölgede yaşayan ve yüzyıllardır bu potansiyelin bekçiliğini yapan bölge insanımızın hak ve hukukunun korunması, yerel yönetimler olarak bizlerin en önemli vazifesidir" dedi.
Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birlik Başkanı ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci yaptığı konuşmasında; "Jeotermal potansiyelimizi değerlendirmek, bilimsel, teknik, ekonomik gelişim ve iletişimi, sürdürebilir kullanımı sağlamak, sorunlarımızı çözerek belediyelerimize yardımcı olmak amacıyla kurulan birliğimiz amacına ulaşması için elimizden geleni yapacağız." dedi.
MTA Genel Müdürü Mehmet Özer yaptığı konuşmasında; "Türkiye madenler konusunda geç kalsa da jeotermalde geç kalmadı. Yıllık sondaj çalışmaları önceleri 25 bin metre iken bugün 300 bin metrelere çıktı. Enerjide dışa bağımlılığımız artınca sondaj çalışmalarına da hız verdik. Yıllık enerji ihtiyacımız olan 50 bin Megawatt'lık enerji ihtiyacımızı 2025 yılında tamamen kendimiz sağlamış olacağız. Nükleerde ve rüzgâr enerjisi santrallerine ihtiyacımız var. Dünya kömür rezervinin yüzde bir buçuğunu barındıran Türkiye, Avrupa ve Amerika rezervine eşit kapasitededir. Türkiye'deki jeotermal kaynakların yüzde 80'i Batı Anadolu'dadır. Bununda yüzde 50'sini Aydın ile barındırmaktadır. Bölgedeki sondaj çalışmaları hızla sürdürülmektedir. Jeotermal konusunda belediyelerimiz biraz aceleci davranıyor. Aceleci davranmadan MTA'nın sizlere destek olmasını bekleyin. Kaynaklarımızı doğru ve verimli kullanmak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Jeotermalle birlikte Aydın'da bulunan oteller 250 bin, seracılıkta 30 bin ve diğer tesislerle birlikte toplamda 400 bin kişi istihdam sahibi olacak. Aydınlı müteşebbislerin önünü açarak Aydın'ı jeotermalin merkezi yapacağız" dedi.
Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ise reenjeksion yapılırken çevrenin korunmasını isteyerek; "İlimizde Jeotermal sektörünün her alanında yatırımcılara destek vereceğiz. Ayrıca Enerji Bakanlığımıza ve hükümetimize ilimizde ve ülkemizin birçok yerinde sondajları arttırması ve dolayısıyla birçok rezervin kazandırılmasından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Jeotermal Sektörel toplantısı yapıldı. Seracılık Alanında Agrobay Sera'nın Yöneticisi Hasan Şentürk, Termak Turizm alanında Mehmet Oruç ve Elektrik alanında Gür-Mat Elektrik A.Ş. Yöneticisi Ali Karaduman katılımcılara slayt eşliğinde konferans verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile