Kadin Aricilara Arili Kovan Destegi

Kadin Aricilara Arili Kovan Destegi

Tarim ve Orman Bakanligi, Van’in Gevas ilçesinde Artos Kadin Kooperatifi bünyesinde hizmet sunan 10 kadin ariciya toplam 250 arili kovan desteginde bulundu.

Gevas Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ve Artos Kadin Kooperatifi, ilçede bal üretiminin daha da yayginlasmasi için hazirladiklari ‘Pembe Maskeli Kadinlar Bal Üretiyor’ projesini Tarim ve Orman Bakanligina sundu. Bakanlik tarafindan kabul edilen proje kapsaminda gönderilen 250 adet arili kovanlar kadin girisimcilere teslim edildi. Teslim töreninde konusan Gevas Ilçe Kaymakami Bayram Yildiz, Van ve ilçelerinde tarima yönelik faaliyetlerin Van Valisi Ozan Balci’nin öncülügünde devam ettigini ifade ederek, “Artos Kadin Kooperatifi üyesi olan 10 üyeye 25’er adet arili kovanin teslimini gerçeklestiriyoruz. Proje bedeli 900 bin TL olup bu tamamen yüzde 100 hibe seklindedir. 25’er arili kovanin yani sira bir takim aricilik malzemesi de teslim ediyoruz. Ben projede emegi geçen herkese tesekkür ediyor, kadinlarimiza da faaliyetlerinde basarilar diliyorum” dedi.



"Marka degeri yüksek ballar elde etmek istiyoruz"

Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Görentas ise Van’da organik tarimi gelistirmek istediklerinin altini çizerek, “Bakanligimiza sundugumuz proje kapsaminda daha önce egitimiz 10 çiftçimize 25 adetten toplam 250 arili kovan verecegiz. Ilimizde 178 bin kovanimiz mevcut olup bunun 26 bini kara kovandir. Bu kara kovani ilimizde yayginlastirarak, marka degeri yüksek ballar elde etmek istiyoruz. Ayrica Van balini tanitim amaciyla cografi isaret içinde basvurduk. Ileriki süreçte cografi isaretini de alarak aricilarimizi belli bir noktaya getirmeyi hedeflemekteyiz. Bunun tanitimini iyi yaptigimiz taktirde Gevas bali da, Van bali da hak ettigi noktaya gelecektir. Çünkü 2 bin rakimda, bitki florasi son derece gelismis olan bir bali tanitmak için bu tür organizasyonlara ihtiyacimiz var. Eger biz cografi isaret alip bu tür çalismalar yaparsak balimiz da hak ettigi noktaya gelecektir” ifadelerini kullandi.

"Hedefimizin balimizi bütün dünyaya tanitmak"

Gevas Artos Kadin Kooperatifi Baskani Songül Güleç de amaçlarini kooperatifi daha da aktif hale getirip, aricilik yapan kadinlarin hayaline dokunmak istediklerine vurgu yaparak, “Amacimiz organik bal üretimini daha da fazlalastirip, daha fazla organik bali satisa sunmaktir. 7 kadin üye ile hakiki kara kovan bal üretimi yapiyoruz. Bizler ‘Pembe Maske’ markasini alarak; Gevas ilçesinde, 3 bin 500 rakim yüksekligindeki Artos Dagi eteklerinde, sögüt agaci ile yapilmis ve etrafi çamurla sivanmis kovanlardan kara kovan üretimi yapiyoruz. Pembe Maskeli aricilar olarak hedefimiz kovan sayisini arttirmak ve bu proje ile balimizi bütün dünyaya tanitmaktir. Çünkü balimizin prolin degeri dünya çapinda en yüksek prolin degerine sahip. Bizde bu kadar endemik bitkisi fazla olan bir bölgede, bu kadar prolin degeri yüksek olan bir bali daha fazla satisa sunmayi hedefliyoruz. Bizler burada sadece bal üretimi yapmiyoruz. Ayni zamanda ari ürünleri, polen, propolis, ari ekmegi ve ari sütü üretimi de yaparak organik sertifikali bali satisa sunuyoruz” seklinde konustu.



"Biz bu meslege asigiz"

Ariciligin çok zor bir meslek olduguna da deginen Güleç, “Bu sekilde bakinca aricilik zor görünüyor ama içine girdikten sonra, arinin dünyasi çok farklidir. Insan hayati ile birebir ayni olup es degerdedir. Çalistiktan sonra, güzel yönlerini aldiktan sonra zorluklarini asiyoruz. Çünkü biz bu meslege asigiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile