Kafkas Tanitim Günleri'ne Yogun Ilgi

Kafkas Tanitim Günleri'ne Yogun Ilgi

Kafkas Tanitim Günleri, bölgenin zengin kültürünü ve geleneklerini tanitmak amaciyla Yenikapi etkinlik alaninda bugün itibariyle basladi.

Kafkas kökenli sivil toplum kuruluslari isbirligi ile düzenlenen “Kafkas Kültür Bulusmalari” Yenikapi’da etkinlik alaninda basladi.

Bu yil ilkinin yapildigi Kafkas Kültür Bulusmalari’nda Çerkes, Abhaz, Çeçen, Ingus, Oset, Dagistanli, Karaçay- Malkar, Gürcü ve Laz topluluklardan 27 sivil toplum kurulusu ilk kez bir araya geldi. Etkinlik programini kurum temsilcilerinin olusturdugu bulusmada konserlerden dans gösterilerine, atölyelerden filmlere, söylesilerden geleneksel kiyafet defilesine pek çok kültürel performans Istanbullularin begenisine sunuldu.

Etkinlik alaninda açiklamalarda bulunan Sivil Toplum Kuruluslari Iliskileri Sube Müdürü Vedat Kara, "27 Kafkas Dernegi ile birlikte Kafkas bulusmalarini gerçeklestiriyoruz. Kafkasya’nin bütün renkleri burada olacak. Kafkas Tanitim Günleri’nde Kafkaslarin kültürünü, halk danslarini, tarihlerini, kültürünü tanima firsati bulacagiz. Türkiye’deki birçok kültürü ve gastronomiyi Istanbul’da agirlamaktan mutluluk duyuyoruz. Kültürel degerlerimizi bir araya getirmek bizim için çok kiymetli. Bu kadar kapsamli bir Kafkas toplulugu bir araya geliyor. Istanbullulari bu bulusmaya davet ediyoruz" dedi.

Kafkas kültürünün geleneksel gelinlik ve damatliklari sergileniyor

Kafkas Kültürünün gelinlik ve damatliklari da etkinlik alaninda sergilendi. Gelinliklerdeki el isçiligi ziyaretçilerin dikkatini çekerken damatliklarda bulunan fisek aksesuarlari merak uyandirdi. Eski dönemlerde damatliklardaki bu fisekliklere askerlerin erzak koydugu ögrenildi. Kültürel degerlerin günümüzde de sürdürülmesi ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Kafkas mutfaginin olmazsa olmazlari

Kafkas mutfaginin en bilinenleri; Kafkas Çerkez tavugu, Çerkez peyniri, Abhaz peyniri, haluj, velibah ve ficcinin yaninda, gabin, abista, sips, gubate, selame, ahulçapa, acika, sizbal, ezme barbunya, Oset peyniri, mejage, pisi haluve, gubate, halvane, kalmuk çayi, kusburnu suyu, gilaboru suyu Kafkas Kültür Bulusmalari’nda sergileniyor.

Etkinlik alaninda sergilenen yöresel yemeklerden ‘Ficcin’ ile ilgili bilgi veren restoran yetkilisi Süheyla Kiliç ise "Ficcin yöresel yemeklerimizden bir tanesi. Ficcin içinde et olan yemek demek. Satir kiymayla yapiyoruz, iki hamurun arasinda sogan sarimsak karabiber ve tuz ile yapiyoruz. Hamurun içinde pisen bir ettir. Ficcin bizim törensel yemeklerimizden biridir. Kafkasyalilarin yemekleri Türkiye’nin her yerinde tanitiliyor ve biliniyor. Daha çok evlerde tüketilen yemeklerimiz vardi, son zamanlarda da restoranlarda yayginlasmaya basladi" ifadelerini kullandi.

Kafkas müzigi ve dansi basrolde

Kafkas dansçilari performanslariyla Kafkas kültürünün renklerini Yenikapi’ya tasidi. Kafkas Kültür Dernegi Mazenef Halk Danslari Toplulugu, Bars Dans Ekibi, Azar Abhaz Dans Grubu, Istanbul Abhaz Dernegi Dans Grubu, Kafkas Akademi Toplulugu ve Nerit Çocuk Grubu katilimcilara Kafkas folklorunu tanima imkani sagliyor.

Ediz Hun ve Ezel Akay’in katilimiyla Çerkes sanati

Kafkas kültürünü her yönüyle tanitmayi hedefleyen “Kafkas Kültür Bulusmalari’nda Yesilçam’in yasayan efsanelerinden Ediz Hun, “Türk Sinemasinda Çerkes Bir Jön” söylesisi ile sinemaseverlerle geçmise yolculuk yapacak. Yönetmen Ezel Akay’in geçmisten günümüze Kafkas sinemasini anlatacagi söylesinin yani sira “Yönetmen Koltugunda Çerkes Filmleri” atölyesi düzenlenecek.

Kafkas Tanitim Günleri 29 Subat - 3 Mart tarihleri arasinda ziyaretçilerini bekliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile