Bahri Dağdaş Uluslararası Tarım Araştırma Enstitüsü Fuar Alanındaki programa Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fatih Yılmaz, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, fuar yöneticileri ile yerli ve yabancı çiftçiler katıldı.
Tarım sektörünün hiçbir zaman ihmal edemeyecekleri bir sektör olduğunu ifade eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Geçmişte maalesef tarım sektörüne farklı bakanlar oldu. Sanki tarım daha geri kalmış ülkelerin sektörüymüş gibi geçmişin sektörü gibi bakanlar oldu. Halbuki biz her zaman şuna inandık; tarım sektörü stratejik bir sektördür. 21. yüzyılın en kritik sektörlerinden birisi tarım sektörüdür. Dünyadaki artan nüfusa baktığınızda küresel ısınmaya, gıda güvenirliği meselelerine birçok açıdan yaklaştığınızda tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu görüyorsunuz. Gerek katma değer gerek istihdam üretmek için gerek birçok sanayinin hammaddesini alt yapısını kurmak için ticaret için halkımızın refahı için nüfusumuzun kırsal alanda yaşaması gelir getirici faaliyetlerin çoğalması için tarım sektörü çok çok önemlidir” dedi.
“KONYA TARIM AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ”
Konya’nın tarım açısından en kritik bölgeler arasında olduğuna dikkat çeken Bakan Yılmaz, “Bu bölgemiz gerçekten çok önemli. Tarıma verdiğimiz önemin aslında bir göstergesi olarak geçtiğimiz beş yılda yıllık ortalama olarak tarım sektörümüzün 3,9 oranında büyüdüğünü görüyoruz. Bu gerçekten tarım sektörü için sevindirici bir hadisedir. Tarımsal desteklerimiz arttı, çeşitlendirildi. Gıda üretimine, gıda güvenliğine büyük önem verdik. Bu konuda çok çeşitli mevzuatlar çıkarttık. Halkımızın yeterli, sağlıklı ve maliyet açısından da katlanılabilir bir şekilde ürünleri tüketmesi için her türlü çalışmayı yaptık. Arazi toplulaştırmasına büyük önem verdik. Sulama projelerine büyük önem verdik ve vermeye devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de yine sulamalarla, toplulaştırmalarla, çiftçi örgütlenmelerini ileriye taşıyarak tarımsa ölçek ekonomisini profesyonelleşmeyi, daha modern daha etkili tarım işletmeciliği yapısını oluşturmayı esas alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
Tarım sektörünün de diğer tüm sektörler gibi bilgiye dayalı geliştirilmesi gerektiğini savunan Bakan Yılmaz, “Tarım sektörü, modern bir şekilde geliştirmemiz gereken bir sektördür. Atadan, dededen gördüğümüz bir tarım, elbette takdir ettiğimiz bizi bu günlere taşıyan bir sektör ama önümüzdeki dönemde artık yeni teknolojiyi daha fazla kullanan bilgi içeriği daha yoğun bir tarım sektörü oluşturmak durumundayız. Bunun için üniversitelerimize büyük görev düşüyor” ifadelerini kullandı.
“FUARA 50 BİN ÇİFTÇİ BEKLENİYOR
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise, fuarda Türkiye’nin ve Konya’nın üretim gücünü gördüklerini kaydederek, “Burada Türkiye’de hayatın ne kadar doğal akmakta olduğunu görüyoruz. İnsanların işlerinin, güçlerinin başında olduğunu ve çalışmalarına devam ettiklerini görüyoruz. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde buraya 50 binin üzerinde çiftçinin ziyaret edeceğini umuyoruz. Türkiye’nin muhtelif noktalarından Konya’ya gelen büyük firmalarımızın mallarını pazarlamaya çalıştıklarını görüyoruz” şeklinde konuştu.
AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, “Gıda, Tarım ve Hayvancılıkta teorinin yanında uygulama çok önemlidir. Çünkü teorik bilgiler ile kalırsanız uygulamadan yoksun kalırsanız netice alamazsınız. Bu bakımdan Konya bir üniversiteler şehri olduğu kadar araştırma enstitüleriyle, uygulama merkezleriyle tarım ve sanayi alanında da bir uygulama merkezi olmuş durumdadır. Zaten bunun içinde ülkemiz tarım alanında Avrupa’da ve dünyada çok önemli noktalara geldi” ifadelerini kullandı.
Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vakili Fatih Yılmaz, Konya’nın en önemli tarım kenti olduğunu ifade ederek, “Konya ülkemizin en önemli tarımsal faaliyetlerini üreten ve onlarla birlikte içinde bulunan uygulamaları içeren bir kenttir. Konya şehrimizin Hollanda ülkesinden daha büyük yüzölçümüne sahip olmasına rağmen Hollanda kadar ürün elde edemiyoruz. Burada yapılan tüm uygulamaların Konya tarımına faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
FUAR 16 HAZİRAN'A KADAR AÇIK
Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz, beraberindekilerle birlikte fuarın açılışını gerçekleştirdi. Alanda bulunan standları gezerek yetkillierden bilgi alan Bakan Yılmaz, Konya Şeker A.Ş. standında kendisine ikram edilen ayranı da içti.
Alman Tarım Birliği Önder Çiftçi Projesi’nin ortaklaşa kurduğu ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin destekleyici kuruluş olarak yer aldığı fuar 13-16 Haziran tarihlerinde ziyaretçileriyle buluşuyor. Tohum, gübre, ilaç, fidan, sulama firmalarının ekim yaparak tanıtım yaptıkları fuarda 90 deneme alanı, traktör ve mekanizasyon firmalarının demo yaptıkları 52 makine demonstrasyon alanının yanı sıra tarıma hizmet veren 30 firma bulunuyor. 350 bin metrekarelik açık alanda düzenlenecek fuara yurtiçi ve yurtdışından 40 bini aşkın ziyaretçinin katılması bekleniyor.
Kalkınma Bakanı Yılmaz, Tarla Günleri 2013 Fuarına Katıldı
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Alman Tarım Birliği (DLG) ve Önder Çiftçi Projesi’nin (ÖÇP) ortaklaşa kurduğu Tarla Günleri 2013 Fuarı’na katıldı.