Kapikule'de 16 Ton 150 Kilo Uyusturucu Hammaddesi Ele Geçirildi

Kapikule'de 16 Ton 150 Kilo Uyusturucu Hammaddesi Ele Geçirildi

Ticaret Bakanligi Gümrük Muhafaza ekiplerince Kapikule Gümrük Kapisinda gerçeklestirilen operasyonda özel bir düzenekli plakali iki tirda, çok sayida sarjör, 16 ton 150 kilo agirliginda uyusturucu hammaddesi olarak kullanilan asetik anhidrit ele geçirildi. Ayrica bir tir ve otobüste de yapilan aramalarda, 733 bin TL degerinde hali ve porselende ele geçirilerek el konuldu.

Kapikule Gümrük Kapisinda görevli muhafaza memurlarinca, sahaya gelen araçlara iliskin yapilan kontrolde, 20 ton kagit tasidigi beyan edilen iki tirin gümrük kapisina mühürsüz geldigi tespit edildi. Durumdan süphelenen personelce araçlar x-ray tarama cihazina sevk edildi. Burada yapilan taramada tirlardan birinde süpheli yogunluga rastlandi. Arama hangarina alinan tir, detayli olarak kontrol edildi. Gerçeklestirilen kontrolde tirin plakasina özel olarak yerlestirilen elektronik bir düzenegin oldugu ve bu düzenek sayesinde sürücünün bir dügmeye basarak plakayi degistirebildigi saptandi. Bunun üzerine açilarak aranan tirin dorsesinde 8 parçadan ibaret olmasi gereken kagit yükünün yalnizca 2 parçasinin bulundugu, dorsenin kalaninin ise içerisinde kimyasal sivi bulunan varilerle dolu oldugu görüldü.

Kimyasal maddenin uyusturucu ve kimyasal test cihazi ile yapilan analizinde uyusturucu imalinde kullanilan asetik anhidrit cinsi kimyasal oldugu saptandi. Bununla birlikte çok sayida sarjör ve 14 varil içerisindeki toplam 16 ton 150 kilo kimyasal maddeye el konuldu. Devam eden aramalarda kontrol edilen diger tirin ise tamamen yasal yükle dolu oldugu ancak bu tirda da ayni plaka düzeneginin bulundugu belirlendi. Araç sürücülerinin ifadesinde, kaçakçilarin bu düzenekler sayesinde yalnizca yasal yük tasiyan tiri iki ayri plaka ile iki ayri araçmis gibi kontrol ettirmek istedigi, böylece diger tirin kontrolden kaçirilmasinin planladigi anlasildi. Operasyon neticesinde iki araç sürücüsü gözaltina alirken ele geçirilen uyusturucu hammaddesinin yani sira olaya karistirilan iki tira da el konuldu. Ayrica ele geçirilen 16 ton 150 kilo uyusturucu hammaddesinden yaklasik 8 ton uyusturucu elde edilebilecegi ögrenildi.

733 bin TL degerinde hali ve porselen de ele geçirildi

Türkiye’ye giris yapmak için Kapikule Gümrük Kapisina gelen bir yolcu otobüsünde yaklasik 600 bin TL degerinde 93 adet el dokumasi hali ele geçirildi.

Yine Türkiye’ye giris yapmak için Kapikule Gümrük Kapisina gelen tirda el yapimi ve el boyamasi yaklasik 133 bin TL muhtelif sayida porselen yemek takimi parçalari ele geçirildi.

Olaylarla ilgili sorusturma sürüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile