Kardiyoloji Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Kurban Bayrami'nda Yeni Kesilen Eti Bekletmeden Tüketmeyin'

Kardiyoloji Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Kurban Bayrami'nda Yeni Kesilen Eti Bekletmeden Tüketmeyin'

Yeni kesilen kurban etinin sert bir yapiya sahip oldugu için pisirme ve sindirimde sorunlar olusturabilecegini belirten Kardiyoloji Uzmani Dr. Mustafa Yasan, “Bu nedenle özellikle mide ve bagirsak rahatsizliklari bulunanlarin eti hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabinda birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra izgara ya da haslama gibi saglikli pisirme yöntemleri ile tüketilmesi önerilir” dedi.

Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Uzm. Dr. Mustafa Yasan, Kurban Bayrami’nda yeni kesilen etin bekletmeden tüketilmemesi gerektigine dikkat çekti. Uzm. Dr. Yasan, “Kurban Bayrami’nda kurulan sofralardaki yemeklerin çogunun et ve serbetli tatlilardan olusmasi özellikle hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp ve seker hastaliklarinin tetikleyicisi olabilir. Bu yüzden bu hastaliklara sahip kisilerin bayramda önerilere daha dikkatli uymasi gerekiyor. Kolesterol insanlar için vazgeçilmez bir moleküldür. Çünkü hücre zarinda akiskanligin saglanmasi, kararlilik, bütünlük ve geçirgenlik gibi yapisal fonksiyonlari düzenlemektedir” diye konustu.



“Kan kolesterol düzeyi belli bir limitte tutulmali”

Kolesterolün bagisiklik sisteminin düzenlenmesine de katki sagladigina deginen Uzm. Dr. Yasan, “Ihtiyacimiz olan kolesterolün yüzde 60’i vücutta sentezlenirken (yaklasik 700 mg/gün) geri kalani vücuda diyetle birlikte alinir. Kan kolesterol düzeylerinin yüksek olusu ateroskleroz ve kalp hastaliklari basta olmak üzere çagimiz insaninin önemli saglik problemlerinden biri haline gelmektedir. Bu yüzden kan kolesterol düzeyini belirli bir limitte tutmak veya dengelemek, birçok hastaligin ortaya çikmasinin önüne geçmektedir” seklinde konustu.



“Kolesterol problemi olanlar haftada 350-500 gram et tüketebilir”

Diyetten alinan kolesterolün en önemli kaynaginin kirmizi et oldugunu söyleyen Uzm. Dr. Yasan, “Kirmizi et ve saglik etkileri üzerine birçok çalisma yapilmistir. Detayli arastirmalar porsiyon kontrolüne dikkat edildigi takdirde kirmizi et tüketiminin seker hastaligi ile kalp ve damar hastaliklari üzerinde bilinen bir etkisi olmadigini gösteriyor. Kirmizi etin asil zarari içerdigi kolesterolden degil, trimetilamin N-oksit gibi diger maddeler nedeniyle olusur. Yagsiz dana eti, görünen yaglari temizlenip, pisirme sekline dikkat edilmek kosuluyla kolesterol problemi ve kalp hastaligi olanlarda da haftada 350-500 gram arasi tüketilebilir. Etleri yagda kizartmak yerine izgara, haslama veya firinda pisirme yöntemleri seçilmelidir” açiklamasinda bulundu.

“Yeni kesilen kurban etini hemen tüketmeyin”

Yeni kesilen kurban etinin sert bir yapiya sahip oldugu için pisirme ve sindirimde sorunlar olusturabilecegini söyleyen Uzm. Dr. Yasan, “Bu nedenle özellikle mide ve bagirsak rahatsizliklari bulunanlarin kurban etini hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabinda birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra izgara ya da haslama gibi saglikli pisirme yöntemleri ile tüketilmesi önerilir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile