Kars Peynir Müzesi,  7 Ayda 60 Bin Kisiye Kapilarini Açti

Kars Peynir Müzesi, 7 Ayda 60 Bin Kisiye Kapilarini Açti

Gravyer basta olmak üzere çesit çesit peynirin Kars’ta Süvari Tabya’da kurulan Türkiye’nin ilk tematik Peynir Müzesi açildigi günden bu yana büyük bir ilgi görüyor. Müzeyi 2024 yilinin ilk 7 ayinda 60 bin kisi ziyaret etti.

Basta Gravyer ve Kars kasari olmak üzere peynir çesitlerini tanitan ve bölgenin geleneksel peynir üretim tekniklerini sergileyen müze, hem yerli hem de yabanci turistler tarafindan yogun ilgi görüyor.

“Güzel bir taninirligimiz oldu”

Kars Peynir Müzesi’nin yerli ve yabanci turistlerden yogun ilgi gördügüne dikkat çeken Müze Müdürü Yesim Koç, “Ocak ayindan itibaren yerli ve yabanci olmak üzere suana kadar 60 bin civarinda bir ziyaretçi sayimiz var. Yilsonu dogru bu 100 binleri asacak gibi gösteriyor. Gerçekten gurur verici, çok mutlu edici bir rakam bizim için bu, ilk açildigimiz 2022 yilinin Mart ayi idi 2,5 yillik bir süreçte gerçekten güzel bir taninirligimiz oldu” dedi.

“Müzede vatandaslar kendi peynirlerini kendi yapacak”

Koç, “Müze içerisinde görsellerle alakali büyük bir degisikligimiz olmadi. Ama özellikle bizim atölye kismimiz simdi yavas yavas icraata baslayacak. Özellikle yilin belirli dönemlerinde burada atölye günlerimiz olacak. Gelen misafirlerimize bizler peynir yaptirtacagiz. Kasar peynirlerini kendileri yapacaklar. Kendileri hamurlarini yoguracaklar. Ve sonra yaptiklari peynirleri alip afiyetle yiyecekler” dedi.

Peynir Müzesi’nde, ziyaretçilere Kars peynirinin tarihi ve çesitleri detayli bir sekilde anlatiliyor. Müzede peynir yapiminda kullanilan eski aletler ve malzemeler de sergileniyor. Ayrica, müzede düzenlenen tadim etkinlikleri de ziyaretçiler tarafindan ilgiyle karsilaniyor.

Tarihi tabyada kurulan Kars Peynir Müzesi’nde, hayvanlarin tükettigi endemik bitkiler, ahir bölümü, süt dolu gügümler, yaylalardaki yasam ve peynirin yapim sürecinin anlatildigi bölümler bulunuyor. Müzede, kentte üretilen ve birçok peynire tat veren endemik çiçekler de tanitiliyor.

Gravyer yapimi, peynir salonu, video odasi, temsili Kars Gari, Kars bitki örtüsü, Ankara Gazi Gari, Kars evleri, sef ve atölye bölümlerinin yer aldigi müzeyi gezen ziyaretçiler, yaylalarda elde edilen sütün peynire dönüsüm serüvenini de ögreniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile