Kars'ta Islah Edilen Meralar Ekonomiye Kazandirildi

Kars'ta Islah Edilen Meralar Ekonomiye Kazandirildi

Kars’ta islah edilen mera, ekonomiye kazandirildi. Kars kirsalindaki 500 dekarlik atil mera, büyükbas ve küçükbas hayvanlarin otlatilmasi açildi.

Tarim ve Orman Il Müdürlügünce, “Mera Islah ve Amenajman Projesi” çerçevesinde Ani Köyü’ndeki atil arazinin ekonomiye kazandirilmasi amaciyla çalisma yürütüldü. Ilk olarak 500 dekar alan yabanci ve istilaci ot olan yavsan otundan arindirilarak meraya fig tohumu ekildi.

Ani köyü yaylasinda düzenlenen tören saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasiyla basladi.

Törenin açilis konusmasini Tarim ve Orman Il Müdürü Enver Aydin yapti.

Aydin’in ardindan söz alan ve Kars’in çok genis meralari oldugunu, hayvanlarinin da organik beslendigini ifade eden Kars Milletvekili Adem Çalkin, “Tarim ve Orman Il Müdürlügümüz çok büyük isler yapiyor. Zamani geliyor hayvanlarimizla ilgili salgin hastaliklarda, hayvan üreme konusunda hayvanlarin yakin takibinde çiftçilerimizle ilgili yagis oluyor, dolu oluyor, hasat zamani oluyor ve diger zamanlar oluyor onlari görüyorsunuz. Yani anlayacagimiz çiftçinin kara gün dostu ofis diyorlar ama ben çiftçinin kara gün dostu Tarim ve Orman Il Müdürlügü’dür diyorum. Allah sizden razi olsun, emekleriniz çok büyük, hepinize tesekkür ediyorum” dedi.

Bu millet için, bu devlet için üretmek zorunda oldugumuzu ve ürettikçe güçlenecegimizi dile getiren Vali Ziya Polat, “Güçlendikçe mazlumlarin lideri olan milletimiz bu dünyaya adaleti getirecektir. Onun için hep beraber bizler, sahadaki sizler, STK’larimiz, muhtarlarimiz devletin tüm kurum ve kuruluslarindaki sahadaki milletimizle kol kola girip üretecegiz, üretecegiz, üretecegiz. Ürettigimizi de iyi fiyata satmamiz gerekiyor, iyi fiyata satmak için de iyi ürün yetistirmemiz gerekiyor. Ham maddeyi maddeye çevirmemiz gerekiyor. Tarlada aldigimiz ürünü, hayvanimizin karkas etini raflarda görmemiz gerekiyor. Geçtigimiz günlerde bir fabrikamizi ziyaret ettim. Allah’a sükür karkas et, Kars sucugu, Kars kavurmasi olarak raflardaki yerini almaya basladi ve yatirim yapan, yakinda açilisini yapacagimiz birçok fabrika da var. Bunu çiftçi kardeslerimizden de bekliyoruz; kavilcamiz, bugdayimiz meshur. Ancak biraz önceki köyde Esenkentli bir hemsehrimiz bana biçerdöverden veryansin etti. Biçerdöverler çok pahali oluyor, saman aliyoruz diye. Bizim burada yapmamiz gereken bir is daha var. Hayvan besleyen insanimiza bizim saman degil de fig, yonca, korunga, silajlik misir üretimini arttirmak için destek olmaliyiz. Hayvanlarimiza saman yerine bunlari yedirmemiz gerekiyor hem maliyetleri azaltmamiz lazim hem de hayvanin hem et hem de süt verimini arttirmamiz lazim. Saman mecburiyetten yedirilecektir. Ama biz maalesef biçerdövere herhalde saman karsisinda veriyoruz. Biçerdöver biçiyor, otumuzu ve bugdayimizi veriyoruz saman aliyoruz. Biz, fig, korunga, silajlik misir üretimine de insallah önümüzdeki yillarda itibaren devletimizin katkisiyla daha da arttiracagiz” diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan hayvanlar meraya salindi. Kars’ta “2024 yilinda 2 bin 400 dekarlik alanda aktif olarak yürütülen 5.790.910,45 TL maliyetli mera islah ve amenajman projeleri çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Ani köyünde 2.959.800,00 TL maliyetli mera islah ve amenajman projesi kapsaminda büyük çogunlugu istilaci bir yabanci ot olan yavsan otu ile kaplanarak tahrip olan meranin islahinda üç ayri islah yöntem uygulandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile