Kars Valisi Ziya Polat Uyardi, Orman Yanginlarina Dikkat!

Kars Valisi Ziya Polat Uyardi, Orman Yanginlarina Dikkat!

Kars Valisi Ziya Polat, hava sicakliklarinin artmasiyla birlikte ortaya çikan orman yangini riskine karsi vatandaslari dikkatli olmaya davet etti.

Hava sicakliklarinin artmasiyla birlikte orman yangini riskinin gün geçtikçe artigina dikkat çeken Vali Polat, vatandaslarin orman yanginlari konusunda hassasiyet göstermesi gerektigine ve görülen olumsuzluklarin 112 Acil Çagri Merkezi’ne bildirilmesi gerektigi açiklandi.

Kars Valisi Ziya Polat, orman yanginlariyla ilgili gazetecilere yaptigi açiklamada, “Maalesef yesil vatanimizda yanginlar meydana geliyor. Bu kapsamda Kars ilimizde de orman yanginlarini engellemek, yesil vatanimiza sahip çikmak için Ekim ayina kadar düzenlemeler yaptik. Arkadaslarimiz, jandarmamiz, emniyet teskilatlarimiz, tüm kamu kurum ve kuruluslarimizla yesil vatanimiza hep beraber sahip çikmak zorunda oldugumuzu biliyoruz. Sizler araciligiyla tüm hemsehrilerimizin dikkatli olmalarini, orman alanlarinda yakilan ateslerle ilgili tedbirli olmalarini rica ediyoruz. Yesil vatanimiza hep birlikte sahip çikacagiz” dedi.

Öte yandan Kars Valiligi’nce bir takim kararlar alindi. Valilikçe alinan kararlar geregince; Kars’ta bulunan Soguksu Tabiat Parki disindaki ormanlik alanlara 02.07.2024 tarihinden 15.10.2024 tarihine kadar görevli personel haricinde girislerin yasaklandi. Kars ve ilçelerinde bulunan ve girislere izin verilen mesire yerlerine aksam saat 19.00’dan sabah saat 08.00’a kadar girislerin yasaklanirken, izin verilen mesire alanlarinda yer atesi yakilmamasi, belirlenen ocak yeri veya mangal üzerinde ates yakilmasina izin verilecek. Ayrica Kamping isletmeleri haricinde ormanlik alanlarda kamp yapilmasina ve çadir kurulmasina izin verilmeyecek. Ormanlik alanlara yakin olan yerlerde dügün ve benzeri organizasyonlarda orman yanginina neden olabilecek havai fisek, dilek balonu gibi yanici madde kullanimina izin verilmezken, kullanan hakkinda yasal islem baslatilacak.

Basta ormanlik alanlarin civarindaki yerler olmak üzere, avci ve çobanlarin ates yakmasina ve aniz bag ve bahçe artigi ot, dal yakilmasina kesinlikle müsaade edilmeyecek. Aniz yakanlar hakkinda yasal islem yapilacagindan vatandaslarin muhtarliklar vasitasiyla bilgilendirilmesi istendi.

Kars Valiligi’nden orman yanginlariyla mücadele kapsaminda alinan tedbirlerle ilgili yazili açiklama yapildi.

Yapilan yazili açiklamada, “Mangal, semaver ates yakilmasina müsaade edilen piknik ve mesire alanlarina giriste uyulmasi gereken kurallara iliskin bilgilendirici mahiyetteki el ilani veya brosür dagitimi, kamu kurum ve kuruluslarina ait billboardlarda kullanilacak görseller, anonslar, araçlarla vatandasimizin konuya iliskin duyarliliginin artirilmasi, Orman alanlarinda drone, KGYS vasitalarla yapilan izleme ve gözlem faaliyetlerinin artirilmasi, Genel Kolluk Kuvvetleri ile Orman Muhafaza Memurlari basta olmak üzere zabita, özel güvenlik gibi görevlilerce düzenli sekilde yürütülecek devriyeler ile yukarida belirtilen hususlarin kontrol edilmesi ve gerekli uyarilarin vatandaslarimiza yapilmasi, Halki uyarmak ve bilinçlendirmek üzere mahalle ve köy cami imamlarimizca konusmalar ve sohbetler yapilmasi, cami hoparlörlerinden ilanlar yapilarak ates yakilmamasi konusunda halkin uyarilmasi için Il Müftülügünce tedbirlerin alinmasi, Enerji nakil hatlarindan çikabilecek orman yanginlarina karsi Aras EDAS Ardahan Il Müdürlügü ve Kars Orman Isletme Müdürlügü Sarikamis Orman Isletme Müdürlügü ile birlikte koordineli bir sekilde her türlü tedbirlerin alinmasi. Yangin söndürmede kullanilabilecek (Il Özel Idaresi, Belediye, Karayollari, Devlet Su Isleri, Orman Isletme Müdürlügü, Askeri Birlikler ve Kolluk Kuvvetleri vb.) kurumlarin araç gereç ve ekipmanlarindan azami ölçüde faydalanilmasi, araç ve ekipmanin düzenli olarak kontrol edilmesi ve varsa eksikliklerin giderilmesi, Alinan bu kararlarin Valilik ve Kaymakamliklarca mutat vasitalarla en genis sekilde vatandaslarimiza duyurulmasinin saglanmasi kararlari alinmistir” ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile