Katliamın Yaşandığı Bilge Köyünde Aşevi Kapatıldı

Bilge köyü katliamı sonrası yetim kalan 61 çocuğun yemek ihtiyacının karşılanması için köyde 1 yıl önce açılan aşevi ödenek olmaması nedeniyle kapandı

Bilge köyü katliamı sonrası yetim kalan 61 çocuğun yemek ihtiyacının karşılanması için köyde 1 yıl önce açılan aşevi ödenek olmaması nedeniyle kapandı. Köy Muhtarı Abdurrahman Çelebi, "Günde 120 kişilik yemek yapılıyordu. 392 bin TL'nin harcanması mümkün değil. Aşevinin tekrar açılmasını istiyoruz" dedi.
Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 4 Mayıs 2009'da bir nişan törenine köyde akraba olan kişiler tarafından düzenlenen silahlı baskında 7'si çocuk, 16'sı kadın toplam 44 kişi öldürülmüştü.
Mağdur ve sanık yakınlarının yemek ihtiyacının karşılanması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından gönderilen 392 bin TL ödenek önceki hafta bitince Bilge köyündeki aşevi kapandı. Köy Muhtarı Abdurrahman Çelebi'nin Valilik ve Kaymakamlığa yaptığı aşevi talebine ise olumlu yanıt verilmedi. Saldırıdan sonra öğlen ve akşam yemeklerini aşevinde yiyen 61 çocuk, aşevinin kapanmasıyla üzüldü. Saldırıda anne, babasını ve ağabeyini kaybeden Şükran Çelebi(8), aşevinin tekrar açılmasını
istiyor. En büyüğü 17, en küçüğü 4 yaşında 9 kardeşi bulunan Şükran Çelebi, "Okuldan çıktıktan sonra yemeklerimizi rahat bir şekilde yiyorduk. Güzel ve sıcak yemekler çıkıyordu, ama bir haftadan bu yana artık aşçımız gelmediği için yemek yiyemiyoruz. Hiç birimiz yemek yapmasını beceremiyoruz. Biz de yumurta, peynir, ekmek yiyoruz çoğu zaman. Aşevinin tekrar açılmasını istiyoruz" diye konuştu.

"392 BİN TL'NİN 1 YIL İÇİNDE YEMEĞE HARCANDIĞINA İNANMIYORUZ"
Aşevinin kapanmasına tepki gösteren Bilge Köyü Muhtarı Abdurrahman Çelebi, devletin kendilerini acı ve sorunlar ile baş başa bıraktığını ileri sürdü. Anne ve babalarını kaybeden çocukların ciddi yemek sorunu ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan Çelebi, "Olaydan sonra köyde öğlen ve akşam olmak üzere 120 kişilik sıcak yemek yapılıyordu. Aşevinde 61 yetim çocuğun yanı sıra geride kalan kadınlar ve köyde görev yapan askerler de yemek yiyordu. Ancak olaydan 1 yıl sonra ödenek bittiği gerekçesiyle yemek
kesildi. Aşevinin tekrar açılması için Mardin Valiliği ile yaptığımız görüşmelerde 'para yok' gerekçesiyle kapattıklarını söylediler. 392 bin TL'nin 1 yıl içinde yemeğe harcandığına inanmıyoruz. Kişi başı günlük 20 TL bile olsa bu yılda 87 bin TL yapıyor. Paranın nereye harcandığını araştıracağız" ifadelerini kullandı.
Aşevinin açılmaması halinde ciddi sorunların ortaya çıkacağını ifade eden Çelebi, "Anne ve babalarını kaybeden çocukların çoğunun yaşı küçük, hiçbiri yemek yapmasını bilmiyor. Köyde kadın sayısı az olduğu için yemek yapacak kadın bulamıyoruz" şeklinde konuştu.

"PARANIN NEYE HARCANDIĞI KONUSUNDA HEPSİNİN KAYITLARI BİZDE MEVCUT"
Bilge köyündeki aşevinin ödenek olmamasından dolayı kapandığını belirten Mazıdağı Kaymakamı Serdar Kaya, Başbakanlık'tan gelen ödenekle sadece mağdur değil sanık yakınlarının da ihtiyacının karşılandığını söyledi. Saldırı sonrası yaraları sarmak için 392 bin TL'nin tamamen harcandığını ifade eden Kaya, "Köylülerin yemek talebi olunca biz ihale yaparak aşevi kurduk. Köyün nüfusu 120 kişi, ancak yemek dağıtımında plan yapmadık, onlar istediği kadar yaptık. İlk günlerde günde 400-500 kişilik yemek
yaptığımız oldu. Bunun yanı sıra Eti Fosfat Tesisleri'nde bir süre kalan sanık yakını 84 kişinin yemek başta olmak zaruri ihtiyaçları 5 ay boyunca bu ödenekle karşılandı. Ödenek bitince aşevini kapatmak zorunda kaldık. Paranın neye harcandığı konusunda hepsinin kayıtları bizde mevcuttur" dedi.
Kaymakam Kaya, "Biz olay sonrası anne ve babasını kaybeden çocukları yetiştirme yurtlarına almak istedik, ancak akrabaları istemedi. Biz de bakım ücreti olarak çocuk başına aylık 460 TL para veriyoruz. Köyde hayatın normalleşmesi için çaba gösteriyoruz. Çocuklar için 4 derslikli okul yaptırdık. Acıları bir an önce unutmak istiyoruz. Geride kalan köylülerin de artık eski işlerine dönmeleri arzu ediyoruz" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile