Kayisi Ihracati Hiz Kesmiyor

Kayisi Ihracati Hiz Kesmiyor

Malatya Ticaret Borsasi (MTB) Yönetim Kurulu Baskani Ramazan Özcan, Mart ayinda 6 bin 191 kuru kayisi ihracati gerçeklestirilerek 37 milyon 358 bin dolar gelir elde edildigini söyledi.

Dünya kuru kayisi üretiminin yüzde 85’inin karsilandigi Malatya’da kent ekonomisinin lokomotifi olarak degerlendirilen kayisida depreme ragmen ihracat hedeflerinde sapma olmadigini kaydeden Malatya Ticaret Borsasi (MTB) Baskani Ramazan Özcan, yeni sezon hedeflerinin ise 100 bin ton ihracat ile 750 milyon dolar gelir oldugunu belirtti.



“Ocak- Mart araliginda 19 bin 210 ton ihracat gerçeklestirildi”

Mart ayinda 6 bin 191 kuru kayisi ihracati gerçeklestirilerek, 37 milyon 358 bin dolar gelir elde edildigini kaydeden Baskan Özcan, "Kuru kayisida ihracatimiz yogun bir sekilde devam ediyor. Mart ayinda da yine dünyanin dört bir yanina 6 bin 191 ton ihracat gerçeklestirerek 37 milyon 358 bin dolar gelir elde ettik. Geçtigimiz yillara paralel olarak baktigimizda Ocak-Mart döneminde yapilan ihracatlar da kismi bir miktarda gerileme söz konusu bununda tabi bir çok sebebi var. Ilk çeyregi aslinda tahmin ettigimiz gibi kapattik. 2024 yilinin Ocak- Mart araliginda toplamda 19 bin 210 ton kuru kayisi ihracatti gerçeklestirdik bununla birlikte 113 milyon 832 bin dolarda gelir elde etmis olduk. Geçen yilin ilk üç ayinda gerçeklestirilen ihracat rakamlari ile bu yilin rakamlari paralellik gösteriyor. Bu rakamlar bütün olumsuzluklara ragmen elde edilen rakamlar. Kentteki özellikle insan is gücü kaybi ve kapasite sorunu devam ediyor" dedi.



“Yeni sezon hedefimiz 100 bin ton ihracat, 750 milyon dolar gelir”

Yeni sezona dair de açiklamalarda bulunan Baskan Özcan, "Meyve baglama dönemindeyiz. Tahmini rekolte çalismalari yakinda baslayacak ve devaminda da hasat dönemi gelecek. Hasat döneminde özellikle is gücü ihtiyaci ciddi anlamda gündeme gelecek. Bu noktada depremin ortaya çikardigi olumsuzluklari bertaraf etmeye çalisiyoruz. Depremle birlikte verdigimiz göçten dolayi kaybettigimiz is gücünün telafisi için sehirdeki yasam emarelerinin özellikle çarsi merkezi dedigimiz ticaret akslarin biran önce ayaga kalkmasi gerekiyor. Bütün bu olumsuzluklara ragmen de dünyanin dört bir yanina ihracatimiz devam ediyor. 100 bin ton ihracatla 500 milyon dolar gelir hedefinden çiktik, bu yil 100 bin ton ihracatla 750 milyon dolar gelir elde etme hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. Önümüzde 3 aylik bir süre var. 1 Agustos 2023 ‘de baslayan süre 31 Temmuz 2024’te tamamlanacak“ diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile