Kayseri'nin Temmuz Ayi Ihracati Yüzde 25,95 Oraninda Artti

Kayseri'nin Temmuz Ayi Ihracati Yüzde 25,95 Oraninda Artti

Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) verilerine göre Kayseri’nin temmuz ayi ihracati bir önceki aya göre yüzde 25,95 oraninda artarak, 326 milyon 883 bin dolar olarak gerçeklesti.

TÜIK temmuz ayi ihracat verilerini degerlendiren Kayseri Sanayi Odasi (KAYSO) Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Büyüksimitci, “Temmuz ayi ihracatimiz beklentilerimiz dogrultusunda, haziran ayina göre yüzde 25,95 oraninda artarak, 326 milyon 883 bin dolar olarak gerçeklesti. Geçen yilin temmuz ayina göre yine yüzde 20,80 oraninda bir artis söz konusu. Ilk yedi aylik rakamlara baktigimizda ise, geçen yilin ilk yedi ayina göre de yüzde 3,36 oraninda bir artis oldugunu görüyoruz” dedi.

Temmuz ayinda Kayseri’den 151 ülkeye ihracat gerçeklestirildigini açiklayan baskan Büyüksimitci, en fazla ihracat yapan sektörlerin sirasi ile mobilya, elektrikli ev aletleri ve kablo oldugunu belirterek, en fazla ihracat yapilan ülkeleri ise, ABD, Irak ve Almanya olarak siralandi.

Temmuz ayi rakamlarinin sevindirici oldugunun altini çizen Baskan Büyüksimitci, “Ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Her seye ragmen sanayicilerimiz üretmeye ve ihracat yapmaya devam ediyor olmasi ülke ekonomisi adina büyük önem tasiyor. Geçen ay 9 günlük tatilden dolayi ihracatimizda gerileme vardi ama çok sükür bu ay iyi durumdayiz. Ihracatta daha yukarilari görmek için kurun enflasyon orani kadar artmasi gerekiyor. Bunun yani sira mevcut sektörlerimizin ölçegini büyütmek zorundayiz. Ölçeklerimizi büyütürsek maliyetlerle daha iyi mücadele ederiz. En azindan geriye dogru ithal ettigimiz bazi ürünleri Türkiye’de yapma sansimiz olur. Ekonomi yönetiminin enflasyona karsi büyük mücadele verdiginin farkindayiz. Bu süreçte iç pazarda ister istemez daralmalar yasaniyor. Suan birçok sektörümüz kar amaci gütmeden, mevcut pazarlarini koruyarak ayakta kalma mücadelesi veriyor. Enflasyondan kaynakli maliyetlerimiz ciddi ölçüde artti. Bu durum rekabetçiligimize de olumsuz yansiyor. Çarklarin dönmesi, istihdamin zarar görmemesi, ekonominin büyümesi için ihracatçimiza nefes aldiracak adimlarlar bir an önce atilmali. Her seye ragmen ülke ekonomisine, istihdama ve ihracata katki sunan tüm firmalarimiza tesekkür ediyorum” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile